Crnogorska novinarka uhapšena zbog lažne vijesti:”Crnogorskoj policiji pomagaće specijalci s Kosova”

504

Novinarka Anđela Đikanović (26) puštena je da se brani sa slobode nakon što je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo izazivanja panike i nereda. Naime, ona je objavila vijest na portalu Fos media da će crnogorskoj policiji za Badnjak i pravoslavni Božić pomagati specijalci s Kosova.

Crnogorska vlada i policija odmah su demantovale vijest tvrdeći da je riječ o lažnoj informaciji koja ima za cilj uznemiriti javnost i izazvati nerede.

Kako piše Al Jazeera Balkans, novinarska udruženja u Crnoj Gori zatražila su u ponedjeljak hitno oslobađanje novinarke Anđele Đikanović, ocjenjujući da je riječ o zastrašivanju.

“Korištenje mlade novinarke za zastrašivanje ostalih kolega sramna je poruka Vlade, koja ne traži hitnu reakciju za prebijene novinare i lažirane istrage o napadima, ali traži da nam se stave lisice jer nam je neko podvalio (ili nije) vijest”, saopćilo je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore.

I Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore protestirao je zbog hapšenja Anđele Đikanović, koja je nakon objavljene vijesti dala ostavku na mjesto glavne urednice portala Fos media. Od novinarke se ogradila uprava tog portala.

“Napominjemo da nismo upoznati sa motivom i razlogom koji stoji iza nesmotrenog postupka bivše urednice i smatramo da je načinila veliku štetu svim zaposlenim i cijeloj kompaniji”, saopćila je uprava.

Srbijanski mediji ubrzo su prenijeli informaciju s naslovima poput “Policija Crne Gore otkazuje poslušnost: Specijalci sa Kosova upadaju u Crnu Goru na Badnji dan?!” i “Milo zove specijalce sa Kosova da ga brane od Srba”.

Advokat Miloš Vuksanović saopćio je da je hapšenje Anđele Đikanović (26) presedan, posebno zbog toga što je pred tužiocem izjavila da je informaciju objavila na osnovu “kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova”, ne otkrivajući o kome je riječ.

“Naročito imajući u vidu da u radnjama novinarke Anđele Đikanović ne postoji nijedan element krivičnog djela, da joj je stavljeno na teret da je objavljenim tekstom izazvala paniku, iako panike, kao što vidimo, nema, niti je na bilo koji način narušen javni red i mir u Crnoj Gori”, rekao je Vuksanović.

Izvor: Klix.ba