Crnogorski ministar će priznati genocid u Srebrenici ako se on UTVRDI?!

1119

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je danas da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, oglasio se povodom današnjeg izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u Skupštini, da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid kad se to i nedvosmisleno utvrdi.

“Ako mi u Crnoj Gori u ne znamo da se u Srebrenici desio genocid, na osnovu odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav Vlade, onda se bojim da naš put nije u EU”, poručio je Fejzić.

 

Leposavić je danas, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Andrije Nikolića, kazao da je spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice.

“To su žrtve mojih prijatelja i sugrađana pa to i ovom prilikom činim”, rekao je Leposavić.

Nikolić je pitao da li je kao ministar pravde spreman da prizna i prihvati da se u Srebrenici dogodio genocid i pokazuje li spremnost da se pokloni žrtvama u Srebrenici.

Leposavić je kazao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

“Svakako neću negirati pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećanja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju zločin u Srebrenici kao sopstvenu, ali i tragediju i opomenu svih nas i za sve nas”, rekao je Leposavić.

Dodao je i da nije na ministru pravde, kao ni bilo kojem pojedincu koji nije učestvovao u događaju, da prizna ili eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela ili ratnog zločina.

“Pitanje kvalifikacije zločina koji je prema Bošnjacima učinjen u Srebrenici, kao i mnoga druga pitanja iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji i dalje su predmet ne samo emotivnih postupanja i neprimjerenih reakcija već i stručnih polemika”, naveo je Leposavić.

Dodao je da kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava ima obavezu da postupa sa maksimalnim poštovanjem i da se odnosi sa razumijevanjem prema svima jednako, pa tako i prema Bošjacima i Srbima, naročito prema onome što je budućnost njihovog međusobnog odnosa.

Izvor: vijesti.me
Foto: Skupština Crna Gora
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *