Crnogorski reis Rifat Fejzić primio Čavušoglua 

205

 

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu započeo je danas zvaničnu posjetu Crnoj Gori razgovorima sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Fejzićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Fejzića, turskog šefa turske diplomatije su u medresi “Mehmed Fatih” u Milješu, dočekali i predstavnici Albanaca i Bošnjaka kao i turski alumnisti i investitori.

Cavusoglu je istakao da je Turska prijatelj Crnoj Gori, te je prenio pozdrave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. On je rekao da je Turska postavila cilj da 2023. godine bude deseta ekonomska sila u svijetu i treća u Evropi.

“Kako smo do danas postizali naše ciljeve tako ćemo i ubuduće. Naša snaga nije uperena protiv bilo koga. Kako mi jačamo tako pomažemo ljudima koji su u teškoj situaciji”, rekao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

On se zahvalio građanima Crne Gore što nisu podržali puč protiv turskog predsjednika. Istakao je i da se Turska pod vodstvom Erdogana izborila sa teškoćama iznutra i spolja.

“Na kraju smo bili suočeni sa izdajničkim pokušajem puča i pobjedili smo sa našim narodom. I sada se sa njima borimo i želim da vam se zahvalim što niste dali priliku da te izajice nađu svoje utočište u Crnoj Gori. Nastavite da budete oprezni”, rekao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

Cavusoglu je rekao da dvije države imaju dobru saradnju u svim oblastima i poručio da će Turska podržati članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji kao što je učiniti prilikom učlanjenja u NATO.

“Oni koji žive van Turske da na najbolji način budu na usluzi državi i podržavamo ih da što više investiraju u Crnu Goru. Tražimo od privrednika da podrže privrednu platformu naše ambasade u Crnoj Gori. Ponosni smo na uspjeh naših privrednika”, kazao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

Cavusoglu je rekao da su veze dvije države jake i podsjetio da je Turska imenovala Sadata Hajdarpašića za počasnog konzula u Bijelom Polju. On je kazao da dvije države treba da sarađuju u oblasti turizma, tehnike, vojne industrije i robne razmjene.

“Svaki građanin Crne Gore ima neku vezu sa Turskom. Tako da je mir i spokoj muslimana u Crnoj Gori kao i naš mir i spokoj”, rekao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

Na pitanje jednog od učesnika skupa kada će turski predsjednik posjetiti Crnu Goru, Cavusoglu je rekao da bi on trebao da posjeti Crnu Goru u narednih šest mjeseci.

“Prošle godine sam htio da dođem i tri puta sam morao da odustanem. Nadam se da će i predsjednik doći u Crnu Goru”, rekao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

Cavusoglu je podsjetio na pogibiju pet turskih šehida u napadu sirijskih režimskih snaga i zahvalio se građanima Crne Gore na podršci Turskoj.

“Unutar granica učinićemo sve kako bi iz korjena iskorjenili terorizam”, istakao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da je Turska bitna za sve mislimane u Crnoj Gori ali da su dobri i odnosu dvije zemlje. On je izrazio hatarnamu zbog pogibije pet turskih vojnika u napadu sirijskih režimskih snaga u Idlibu.

“Turska je blizu uništavanja terora na granicama i radi na tome da ga očisti oko granica. Želimo im svako dobro”, kazao je Fejzić.

Foto: Anadolija

Cavusoglu je prije sastanka u medresi posjetio Nizamsku džamiju u Opštini Tuzi, čiju je rekonstrukciju 2010. godine završila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). On je sa okupljenima proučio dovu za poginule turske vojnike.

Džamija je podignuta u 17. vijeku za po­tre­be turskih voj­ni­ka zbog čega je i nazvana Ni­zam­ska dža­mi­ja. U okviru tog vjerskog objekta nalazi se i šehidsko mezarje u kojem su ukopani turski vojnici.

Prvi dan posjete Crnoj Gori, Cavusoglu je završio večerom sa predstavncima turske biznis zajednice koja ima kompanije u Crnoj Gori.

Izvor Anadolija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.