Da li je Turska otkrila rezerve prirodnog gasa u Crnom moru?

591

Turska je otkrila energente u Crnom moru, najvjerojatnije prirodni gas, objavio je Bloomberg, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao da će u petak Turcima dati “dobre vijesti”, koje će tursku naciju uvesti u novu eru.
Također je obećao da će započeti seizmička istraživanja u vodama Mediterana, zbog kojih je pokrenut spor sa Grčkom.

Ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošlog mjeseca da je brod za seizmička bušenja pod nazivom Fatih, započeo istraživanje u takozvanoj zoni Tuna-1, blizu crnomorske obale turskog grada Ereglija.

“I ranije je bilo otkrića plina u Crnom moru, ali u ograničenim količinama”, objavio je na Twitteru Timothy Ash, strateg u londonskom BlueBay Asset Management LLP.

S obzirom da na godišnjem nivou uvozi energente u iznosu blizu 50 milijardi dolara, Turskoj je potrebno nešto veliko kako bi ostvarila prevagu, kaže Timothy Ash.

Zona Tuna-1 nalazi se oko 150 kilometara od turske obale, i blizu je područja na kojem se dodiruju pomorske granice Bugarske i Rumunije.

“Mislim da nije iznenađujuće što sve više otkrića dolazi od tamo.”

“Bugarska, Ukrajina, Grčka mogle bi biti među onima koje su vrlo zainteresirane za kupovinu tog plina, ako Turska odluči da ga izvozi,”rekao je Christoph Merkel, direktor Merkel Energy Consultinga
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *