Dačić: Stavit ću zastavu Republike Srpske kada se sastanem sa britanskim ambasadorom

754

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon nedavne kritike Aleksandra Vučića na račun britanskog ambasadora Nicholasa Abbota, poručio je da će on na idućem sastanku sa britanskim diplomatama staviti zastavu Republike Srpske.

“Kažu da ne mogu da uređuju prostorije, ali ne možete ni moju prostoriju da uređujete, ali možete da ne sjedite”, izjavio je Dačić, povodom nedavnog slučaja kada je britanski ambasador Nicholas Abbot na Kosovu u kabinetu lidera kosovskog Samoopredjeljenja Albina Kurtija sjedio pored albanske zastave.

To je izazvalo oštro reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se oglasio na Twitteru.

“Na čijim izborima su pobijedili Kurti i njegova stranka i koje države je zastava pred kojom ste se, vaša ekselencijo, ponosno slikali s Kurtijem?”, pitao je Vučić na Twitteru.

Iz diplomatskog predstavništva Velike Britanije je uslijedio odgovor da “oni ne biraju kako njihov sagovornik uređuje svoje prostorije”.

Zatim se Vučić zahvalio na odgovoru i poručio “da je sve razumio”.

Sve to je nagnalo šefa srbijanske dipomatije Ivicu Dačića da najavi svojevrsni protesti predstavnicima Velike Britanije, ali preko susjeda – bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Zasigurno da bi takav potez, u slučaju da ga Dačić zaista uradi, izazvao reakcije iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.ba