Decenijski sukob porodica Pepić i Mušina u Tutinu završio smrtnim ishodom – Braća iz Tutina štrajkuju glađu u zatvoru

10956

Rat između dvije porodice u Tutinu traje godinama i kulminirao je smrtnim ishodom prije dvije godine. Sukob između dvije porodice u Tutinu rezultirao je smrtnim slučajem 2022. godine kada su se fizički sukobili članovi porodice. Sada se za “Kurir” javio Rafet Mušina iz Tutina, čiji su bratići osumnjičeni za ubistvo Sameda Papića s kojim su se potukli 10. jula 2022. godine u selu Drage.

Tuča s kobnim ishodom dogodila se nakon sahrane jednog rođaka porodice Mušina. Tada su napadnuti Fadilj i Hasib Mušina od strane braće Pepić.

“Imali smo smrtni slučaj u porodici, umro nam je rođak i tog dana smo obavili dženazu prema našim običajima, ja sam tada bio na čelu kolone kada sam vidio rahmetli Sameda Pepića koji je stajao uz put, mi smo prošli, za nama sigurno još desetak automobila, a onda i bratići Fadilj i Hasib Mušina. Samed je i dalje stajao uz put, a njegov brat Denis je sjedio kod kuće i u tom trenutku je istrčao i rekao Samedu: ‘Sad su ti prošli bratići Mušina, zašto ih nisi napao?’ Tada su otišli do garaže, uzeli palice i ušli u auto, krenuli za mojom braćom i napali ih. Hasib je zadobio povredu lobanje, jedva je preživio”, počeo je priču Rafet Mušina.

Međutim, tuča se ipak završila kobno iako nitko od njih nije očekivao da će doći do napada, stradao je Samed, jedan od članova porodice Pepić. Kako je Rafet dalje ispričao, njegova braća se od tada i nakon dvije godine nalaze u zatvoru, dok je brat rahmetli Sameda, Denis Pepić, koji je također sudjelovao u tuči i napao braću Mušina, izašao nakon dva mjeseca zatvora.

“Denisu su odmah vraćeni i putni dokumenti i on normalno živi i putuje, a moja braća su u zatvoru, napadnuta bez ikakvog razloga, dok su se samo branili. Najgore od svega je što ni sud ni tužilaštvo nemaju valjane dokaze, niti razloge zašto drže momke u zatvoru – kaže Rafet i dodaje da je on još tada tužiocu obavijestio da postoje video snimci s kamera koji mogu dokazati sve ovo što on govori, međutim, kako kaže, po tom pitanju ništa nije učinjeno. Kada je počelo ročište, naši advokati su tražili da se pregledaju video nadzori gdje se sve ovo što pričam može vidjeti, međutim tužilac je kategorički to odbio, sve do prije mjesec dana kada se složio da se to uradi. Međutim, vještak nije mogao naći te snimke”, dodaje Rafet Mušina.

Braća Mušina su već dvije godine u zatvoru, a od petka su započeli štrajk glađu. Rafet sumnja da su sudac i tužilac u bliskim odnosima s porodicom Pepić i objašnjava da braća Mušina smatraju da je tužilac sakrio previše dokaza.

Rafet Mušinafoto: Kurir

Rafet Mušinafoto: Kurir

“Sukob je nastao oko šume, jer moja porodica posjeduje 10 hektara šume, od koje živimo i imamo pilanu, ali šuma spada pod pokroviteljstvo ‘Srbijašume’, gdje je čuvar Aldin Pepić, brat rahmetli Sameda Pepića”, objasnio je Rafet.

Da ima mnogo propusta smatra i odvjetnik Stanislav Dukić. On je izjavio da se pritvor braći produžava zbog “apsurdnog” razloga.

“U istrazi je učinjeno niz propusta, pogotovo što postoje audio i video zapisi, uopće mi nije jasno zašto tužilac to odmah nije tražio. Iz toga bi bilo jasno tko je napadač, a tko napadnuti. Pored svega toga, vještaci su se izjasnili i rekli su da su braća bila u stanju teškog fiziološkog afekta, odnosno oni su bili u stanju jake raZdraženosti, tačnije iako su učinili to djelo, to djelo ne bi bilo kvalificirano kao ubistvo. Naš tužilac želi uvjeriti da su dvojica ljudi zadali jedan udarac rukom, koji nije bio naročito jak, kako su rekli vještaci. Denis Pepić je odgovarao za tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život, ali nije normalno da Hasib odnosno onaj čiji je život bio ugrožen sjedi dvije godine u pritvoru, dok je Denis u Njemačkoj, zbog čega je odgođeno ročište koje je bilo zakazano za jučer”, objasnio je odvjetnik Dukić.

Izvor Kurir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *