arkan i dejan savicevic

Dejan Savićević o ARKANU prije ratova: “Šuškavac, kapa, lažni roleks, ja umirem od smeha

7562

Kada se govori o fudbalu i njegovoj istoriji na prostorima bivše Jugoslavije, malo je onih čiji se doživljaji i sećanja mogu meriti sa iskustvima Dejana Savićevića, predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore i legende jugoslovenskog fudbala. U intervjuu za Nedeljnik 2019. godine, Savićević se osvrnuo na jedno posebno sećanje – susret sa ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom.

U periodu kad je Arkan počeo da se približava Crvenoj zvezdi, preuzimajući ulogu među navijačima i postajući vidljiv i na stadionu, Savićević je dobio priliku da ga upozna na neobičan način. Godine 1985, dok je sa ekipom bio u Glazgovu za potrebe Kupa šampiona, Arkan se pojavio sa grupom navijača. Njegov prepoznatljivi stajling – crvena kapa, šuškavac i lažni Rolex – gdje se otkriva ko je ustvari bio Arkan prije ratova.

– On je preuzeo navijače. I njegovi prvi ‘Tigorvi’ bili su sačinjeni od navijača. zašto se to desilo da baš on preuzeme, to ne znam. Ali jeste bio glavni među navijačima. Ja sam njega upoznao igrom slučaja 1985. Te godine kada smo igrali u Glazgovu Kup šampiona, otišli smo dan ranije. Kad na dan utakmici ja ne mogu da verujem – dolazi on sa grupom navijača. Crvena kapa, šuškavac crveni preko trenerke i onaj njegov roleks od dvesta-trista hiljada maraka. Ja kažem: ‘Željko, odakle ovamo, prošpijaće te neko’. Kaže on: ‘Neće niko’ – objasnio je Savićević za Nedeljnik i dodao:

Ono što je Savićevića naročito zaintrigiralo bila je Arkanova sposobnost da se približi i komunicira s policijom, kao i njegova smirenost u situacijama koje bi mnoge druge učinile nervoznim. Njegovo prisustvo na stadionu, gde se čak našao i na klupi tokom jedne od utakmica, pokazuje koliko je bio prodoran i sposoban da iskoristi svaku priliku.

– Kako sam bio malo povređen, a pobedili smo prvu 3:0, izašao sam na poluvremenu. I vidim ga sa policijacima ispod tribine. Ja umirem od smeha, on menja kape sa njima, slikaju se… Malo-pomalo, sede čovek u drugom poluvremenu na klupu. Bio je prodoran. Znao je to da iskoristi. I na kraju se vratio on, ali, rekoh, gde da dolazi ovamo. Nije to Evropa, to je ostrvo, a treba uteći sa ostrva. Da je Francuska, Belgija, pa može se uteći, a gde ćeš ovde, sve voda oko tebe. Posle je počeo rat i poznat je taj deo njegove životne priče… – rekao je Savićević.

Ipak, kako Savićević naglašava, rat koji je usledio otkrio je drugu stranu Arkana, jednu koja je postala poznata širom sveta. Susreti sa Arkanom ostaju jedan od najsnažnijih i najupečatljivijih doživljaja u bogatoj karijeri Dejana Savićevića, pružajući uvid u jedno od najturbulentnijih razdoblja u istoriji regiona.

Redakcija Sandžak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *