Delegacija Novog Pazara na džuma namazu u Majncu!

722

Bošnjaci u Majnzu se uveliko spremaju za otvaranje džamije – novog islamskog kulturnog centra Bošnjaka u ovom gradu, koje će uz prisustvo velikog broja vjernika, gostiju i zvanica biti upriličeno 15. septembra ove godine. Danas je u Islamskom centru Majnc klanjana džuma namaz, koju je predvodio reis-ul-ulema Husein Kavazovic. Namazu i svječanosti prisustvovale su i delagacije Novog Pazara i Sjenice.

Njemačka će narednih dana biti kuća za dva velika događaja za Bošnjake i islamski svijet na zapadu. U subotu će u Majncu biti organizovan svječani program uručenja Murasele muftiji za Zapadnu Evropu, Osmanu efendiji Kozliću. U nedjelju će zvanično biti otvoren Kulturni centar Bošnjaka u Majncu, koji se gradio šest godina, u okviru kojeg je izgrađena velelepna džamija, za koju su Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine izdovijili preko 2,5 miliona evra.

Svječanosti otvaranja prisustvovat će predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života Njemačke, Sandžaka i Bosne i Hercegovine. U Majnc su juče tim povodom pristigli reis-ul-ulema Husein efendija Kavazović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, te predsjednici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Kenan Hot. Delegaciju iz Sandžaka čine i Nihad Hasanović i Muhedin Fijuljanin, kao i njihovi saradnici.

Ekipa RTV Novi Pazar prisustvovala je džuma namazu u Majncu, sa kojeg je upućena poruka jačanju bošnjačkog jedinstva.

“Hvala Allahu dž.š. u prilici smo da klanjamo džumu namaz u ovoj džamiji u Majncu pred samo njeno zvanično otvaranje. Naši ljudi koji žive ovdje u Majncu su vrijedni, i učinili su ono što muslimani čine, a to je da iza sebe ostave hajrat, vakuf. Džamija je mjesto okupljanja muslimana Bošnjaka, ali i svih drugih koji žele doći. Ova su vrata uvijek otvorena svim muslimanima i svim građanima koji žele upoznati se sa muslimanima, njihovom tradicijom, kulturom i vjerom. Smatram da je ova džamija svjetionik, koji će s Božijom pomoći, prije svega, kazati ono što jesu Bošnjaci, muslimani, i da će biti spona među ljudima, a to nam je najvažnije, da ona bude okupljalište dobrih ljudi”, izjavio je reis Kavazović nakon džuma namaza u Majncu.

Kavazović je izrazio nadu da će muftija za Zapadnu Evropu, Osman efendija Kozlić, svojim djelovanjem doprinijeti ukupnom, boljem status muslimana, kako u Njemačkoj, tako i u Evropi.

Džumi namazu je prisustvovala i delegacija Grada Novog Pazara. Gradonačelnik Nihat Biševac je izrazio zahvalnost tamošnjem Džematskom odboru, koji im je uputio poziv da prisustvuju nizu svječanih događaja od velikog značaja za Bošnjake.

“Ovaj džemat je primjer drugima kako se zajedničkim radom i zalaganjem može doći do ovakvog kulturno-islamskog centra”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Program svječanog otvaranja Islamskog centra u Majncu, koji će RTV Novi Pazar prenositi uživo, počinje u 11h u nedjelju 15. septembra.

Izvor: Sandžak danas/Rtvnp