Delegacija Srbije u Savjetu Evrope se povukla tokom glasanja o Rusiji

1358

Predstavnici Srbije u Savetu Evrope povukli su se tokom glasanja o “suspenziji” ruskih diplomata i delegata u glavnim tijelima te organizacije, saznaje dnevni list “Nova”.

Suspenzija, koju je usvojio Savijet Evrope, odnosi se na Evropski sud za ljudska prava, pravni ogranak Saveta Evrope koji će, kako se navodi, nastaviti da pruža zaštitu ruskim građanima, stoji u saopštenju Savijeta Evrope.

Kako saznaje “Nova”, predstavnici srpske delegacije, u ovoj panevropskoj organizaciji nisu glasali za suspenziju Rusije. Štaviše, kako navode naši sagovornici, oni su napustili salu kad je došao red za glasanje o učešću ruskih diplomata u tijelima Saveta Evrope.

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i bivši diplomata Ivo Visković navodi za “Novu” da napuštanje sale tokom glasanja nije neoubičajena praksa i da ona nije svojstvena isključivo našim diplomatama.

“Za konkretni slučaj nemam informacije. Možda naša delegacija nije imala dovoljno informacija ili nisu dobili instrukcije, pa zbog toga nisu htjeli da učestvuju u glasanju. Naše delegacije su se uglavnom izjašnjavale po važnim pitanjima u prošlosti. Napuštanje sale tokom glasanja je česta praksa, posebno u Ujedinjenim nacijama – oni to nazivaju “glasanje nogama”. Tako postupaju države koje imaju prijateljske odnose sa zemljama koje se nalaze u konfliktu, jer računaju da je u takvim situacijama najbolje da se ne izjasne”, naglašava on.

EU traži da se Srbija uskladi sa sankcijama

S druge strame, Evropska unija očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. To je za Radio slobodnu Evropu (RSE) poručila portparolka Evropske komisije zadužena za proširenje Ana Pisonero.

“Od zemalja kandidata, kao što je Srbija, se očekuje da se usaglasi sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbjednosnim pitanjima”, rekla je Pisonero za RSE, a prenosi portal European Western Balkans.

Ona je podsjetila na izjavu Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzepa Borelja da “EU mora da pogleda šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU” sa spoljnom politikom Unije.

Kako piše RSE, i glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer potvrdio je da EU očekuje od svih zemalja kandidata da budu uskleđene sa politikom sankcija prema Rusiji.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.