Demontirana poljska bolnica u Novom Pazaru

467

NOVI PAZAR – Epidemiološka situacija u Novom Pazaru ima tendenciju poboljšanja, kažu u novopazarskom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ). Prema njihovim podacima, odnos novozaraženih prema broju testiranih, smanjen broj pacijenata u kovid ambulantama i onih koji se javljaju sa težom kliničkom slikom su pokazatelji da se epidemiološka situacija polako smiruje, ali ne dozvoljava opuštanje.

Iz ove zdravstvene ustanove apeluju na građane da poštuju propisane mjere zaštite: nošenje maski, poštovanje udaljenosti i korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Od početka pandemije, ZZJZ je testirao 8.396 osoba sa područja Novog Pazara i Tutina. Inficiranost korona virusom potvrđena je kod 1.195 osoba – 993 sa područja Novog Pazara i 202 iz tutinske opštine.

U prilog tvrdnjama da se epidemiološka situacija u ovom gradu drži pod kontrolom su saopštenja Gradskog štaba za vanredne situacije u kojima se navodi da se, u poslednjih nedelju dana, smanjuje broj inficiranih pacijenata na odeljenjima Opšte bolnice, broj priključenih na respiratore i mehaničku ventilaciju, manje je prijema, a više otpuštanja na kućno liječenje, znatno je manje pacijenata koji se transportuju u veće zdravstvene centre i sve više ima dana bez preminulih.

Zbog znatnog smanjenja zaraženih korona virusom, Gradski štab je doneo odluku da zatvori kovid bolnicu u novopazarskoj Medicinskoj školi „Dva heroja“.

Škola je u bolnicu pretvorena u martu, kada je proglašena epidemija korona virusa i u njoj su bili smešteni zaraženi sa lakšom kliničkom slikom. Svi zaraženi korona virusom, od danas, lečiće se u Regionalnoj kovid bolnici u ovom gradu.

Posle 33 dana demontirana je poljska bolnica Vojske Srbije u Novom Pazaru.

Komandant vojne poljske bolnice Predrag Krstić rekao je da su u njoj uspješno zbrinuta 174 kovid pacijenta i da smrtnih ishoda nije bilo. Naglasio je da je „sprovođenjem striktnih mjera lične samozaštite i održavanjem fizičke distance, postignut cilj – nije bilo zaražavanja među medicinskim osobljem poljske bolnice“.

Krstić se zahvalio čelnicima lokalne samouprave Novog Pazara i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama na izuzetno dobroj saradnji.

Dezangažovanju poljske bolnice u Novom Pazaru i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Sjenici, prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je poručio da je „Vojska Srbije, još jednom, dokazala da pripada svima“ i da je dobro došla na svakom delu teritorije Srbije.

Gradski štab je doneo naredbu da se, u okviru priprema za školsku 2020/2021.godinu, sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada dezinfikuju.

Dovoljne količine dezinfekcionih sredstava obezbjedilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije. U znak zahvalnosti Vojsci Srbije, za pomoć tokom trajanja epidemije, kasarni „Rifat Burdžović Tršo“ u Novom Pazaru biće doniran dezinfekcioni tunel.

POMOĆ UMJETNIKA
Prodajnom izložbom „Umjetnici za Sandžak“ galerija Multimedijalnog centra, novopazarskog Kulturnog centra, uključila se u akciju pomoći Opštoj bolnici u Novom Pazaru i bolnicama u okruženju u borbi protiv kovida 19. U akciji je jučeestvovalo 45 slikara iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške, Beograda, Negotina, Kraljeva i Kragujevca. Oni su poklonili 49 svojih radova. Prodato je 46 slika za ukupno 884 hiljade dinara, a tri su poklonjene lekarkama koje su dale izuzetan doprinos u borbi protiv korona virusa u ovom gradu. Slike su uručene dr Gordani Dmitrić, dr Slađani Petrović i dr Jeleni Perišić.

danas.rs

fotot E.Ć.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.