Devastacija bošnjačkog kulturnog naslijeđa u Novom Pazaru /VIDEO/

496

Novi Pazar, grad bogate povijesti i kulturnog raznolikosti, suočava se s tihom krizom koja prijeti izbrisati tragove njegove jedinstvene baštine. Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji upozorava na alarmantnu situaciju vezanu za devastaciju bošnjačkog kulturnog naslijeđa koja traje godinama, a čiji se intenzitet ne smanjuje. Lokalne i državne institucije, prema njihovim tvrdnjama, ne čine dovoljno da zaštite ove vrijednosti od zaborava i uništenja.

Srce problema leži u uništavanju nišana – nadgrobnih spomenika na muslimanskim grobljima, koji predstavljaju ne samo odraz islamske umjetnosti i arhitekture već i duboko ukorijenjenu povijest i tradiciju bošnjačke zajednice u ovom regionu. Pored toga, sporna obnova novopazarske tvrđave dodatno je unijela nemir među članove zajednice, podižući pitanja o metodama i pristupima obnove koji mogu dovesti do daljnjeg narušavanja autentičnosti i integriteta kulturnih spomenika.

Odgovor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture na ove zabrinutosti bio je jasan – kompromisi sa Nacionalnim vijećem ne dolaze u obzir kada je riječ o zaštiti kulturnog naslijeđa. Ova izjava mogla bi se tumačiti kao čvrsta posvećenost očuvanju kulturnih vrijednosti, no, s druge strane, izaziva zabrinutost o mogućem nedostatku dijaloga i suradnje koji su ključni za rješavanje ove kompleksne problematike.

Pred nama je pitanje kako uskladiti potrebe i zahtjeve bošnjačke zajednice s planovima i politikama institucija odgovornih za očuvanje kulturnog naslijeđa. Potrebno je naći zajednički jezik i raditi na inkluzivnim strategijama koje će omogućiti ne samo očuvanje već i promociju bošnjačkog kulturnog identiteta u Novom Pazaru.

Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo pitanje očuvanja fizičkih objekata i struktura; to je borba za očuvanje identiteta, povijesti i memorije zajednice koja zaslužuje priznanje i poštovanje. Dok se sukobi interesa i različiti pristupi nastavljaju, ostaje nada da će dijalog i suradnja prevagnuti, omogućujući da se bošnjačko kulturno naslijeđe u Novom Pazaru ne samo sačuva već i obogati za buduće generacije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *