Direktor Elijas Rebronja uspostavio most između BOŠNJAKA Novog Pazara i Travnika – Potpisan sporazum o saradnji između biblioteka

456

Novi Pazar / Travnik – Narodna biblioteka “Dositej Obradović” Novi Pazar i Gradska biblioteka Travnik potpisali su danas ključni sporazum o saradnji, otvarajući novo poglavlje u vezi dvije kulturne ustanove. Ovaj potez označava početak značajnog partnerstva s ciljem jačanja kulturnih, historijskih i nacionalnih veza između bošnjačkog korpusa u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Dženan Kos, direktor biblioteke u Travniku, izrazio je entuzijazam po pitanju budućih projekata:

“Naše biblioteke će raditi na povezivanju i razvoju bibliotečke djelatnosti, kao i na kulturnom zbližavanju naroda naših gradova i država.”

Ovaj historijski korak nije samo formalnost već odraz dugogodišnje povezanosti između Novog Pazara, poznatog i kao Jeni Pazar, i grada vezira – Travnika. Elijas Rebronja, direktor Narodne biblioteke “Dositej Obradović” iz Novog Pazara, istakao je da su ove veze vjekovne i da današnji sporazum nije ništa drugo do učvršćivanje i produbljivanje postojećih veza.

Saradnja će obuhvatati različite aktivnosti, uključujući promocije knjiga i predstavljanja izdavačke djelatnosti, a već se najavljuje učešće novopazarske biblioteke na Andrićevim danima u Travniku. Ovo je, kako navode iz biblioteka, samo početak jedne bogate i plodonosne suradnje.

Predstavnici obiju institucija su se složili da se veze moraju uspostaviti i ojačati na različitim nivoima. Dogovoreno je da će se zajednički raditi na razmjeni knjiga, organizovanju zajedničkih kulturnih događaja, kao i na programima razmjene zaposlenih i znanja koji će dodatno ojačati ovu kulturnu sinergiju.

Kroz ovaj sporazum, dvije biblioteke se ne samo povezuju, već grade mostove razumijevanja i zajedništva, pokazujući da književnost i kultura nemaju granica i da mogu biti temelj za izgradnju trajnih veza među sandžačkim i bosanskim Bošnjacima.

Očekuje se da će detalji o budućim zajedničkim projektima biti objavljeni u narednim mjesecima, obećavajući razvoj kulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja između istog naroda dvije države.

Za sada, svi putevi bošnjačke kulture u Sandžaku vode u biblioteku Novog Pazara, gdje knjige postaju ambasadori prošlosti i budućnosti, spajajući srca i umove u potrazi za znanjem i međusobnim povezivanjem.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *