Djeca za ekstazi mislila da su bomboni!

Djeca za ekstazi mislila da su bomboni!

551

Pripadnici kriminalističke policije uhapsili su Pericu Draškovića (33) iz Novog Pazara, koji se sumnjiči da je djeci svog brata davao „eksere“! Vjerujući da im stric daje bombone, djevojčica (6) i dječak (3) uzeli su tablete i progutali ih, što je ugrozilo njihove živote. Oni su poslije ispiranja želuca u Zdravstvenom centru u Novom Pazaru, srećom, van životne opasnosti.

Sve se dešavalo 3. septembra uveče u porodičnoj kući u naselju Ćerimidžinica u Novom Pazaru. Perica je dugogodišnji narkoman, a te večeri je mališanima dao po jedan ekstazi dok je sjedio sa njima. Tablete su brzo počele da djeluju, pa su mališani buncali i halucinirali.

– Peričina snaha je prva vidjela da se njena djeca čudno ponašaju! Dječak je bio potpuno ošamućen, a tri godine starija djevojčica povremeno je otvarala oči. Preplašena žena nije znala šta da radi, počela je da plače, da djecu poliva vodom, a zatim ih je odvela u Zdravstveni centar, koji se nalazi na kilometar od njihove kuće – kaže naš izvor iz policije.

U Zdravstvenom centru preduzeli su sve što su mogli kada su ovakvi slučajevi posredi, a iz predostrožnosti su pozvali ljekare iz Beograda i tražili njihovo mišljenje.

– Isprali smo im želuce i obavili detoksikaciju organizma, što je odmah dalo rezultate, pa se njihovo stanje stabilizovalo – kažu u Zdravstvenom centru u Novom Pazaru.

Ljekari sa kojima smo razgovarali kažu da je doza ekstazija mogla biti smrtonosna za brata i sestru, ali da se, srećom, sve dobro završilo.

– Ako uzmemo u obzir njihove godine i kilažu, doza popijenog ekstazija je ista kao kada bi čovjek od 35 godina, sa 90 kilograma, popio pet ili šest tableta ove sintetičke droge – kažu u bolnici.

Policija je iste večeri uhapsila Pericu i odredila mu pritvor do 48 sati, a poslije toga je priveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru.

– Policija je pretresla kuću i druge objekte koje koristi Perica i pronašla manju količinu droge – navodi naš izvor blizak istrazi.

Drašković je vjerovatno bio „urađen“

Tokom istrage biće utvrđeno da li je Perica bio pod dejstvom narkotika u trenutku kada je djeci dao ekstazi. Rođaci osumnjičenog vjeruju da je on u utorak uveče, kada se sve dogodilo, bio drogiran.

– Jedino tako možemo da objasnimo to što je uradio. Najvjerovatnije je i sam uzeo taj ekstazi… Ko zna šta mu je tada prošlo kroz glavu – kaže izvor istrage.

Jedna tableta može da ubije dijete

Ekstazi je jedna od najopasnijih droga na svijetu. Osim što naglo ubrzava rad srca i izaziva dehidraciju, smetnje u vidu, toplotne talase i mučninu, mnogi korisnici se od nje osjećaju konfuzno i paranoično, kao da neko želi da ih povrijedi ili planira zaveru protiv njih. Čim ekstazi počne da djeluje, tijelo počinje naglo i veoma opasno da se zagrijeva! Upravo to može dovesti do otkazivanja bubrega, jetre, oštećenja srca, pa konačno i do smrti. U težim slučajevima izaziva epileptične napade, oticanje i trajno oštećenje mozga. Jedna tableta kod odraslih izaziva talas dobre energije i sve osjećaje čini mnogo intenzivnijim – bilo da su dobri ili loši, dok djecu može da ubije. Dejstvo traje do šest sati.

Izvor: Sandžak danas/Alo