Đerlek: Koji gradovi će dobiti Sputnjik V vakcinu u ponedjeljak odlučujemo

133

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će u ponedjeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti donijeta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija Sputnjik V vakcinom. Đerlek je rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odjeljenjima intenzivne njege, a poslije toga i ostali zdravstveni radnici.

“Podijelili smo zdravstveni sistem u sedam grupa i prvo će to biti zdravstveni radnici u jedinicama intenzivne njege, slijede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje kovid -19, zatim jedinice intenizvne njege u non kovid dijelovima, hirurška odjeljenja i zaposleni u domovima zdravlja”, rekao je Đerlek za Tanjug.

Očekuje 4. ili 5. januara još 20.000 doza Fajzerove vakcine, ukupno 78.000 u januaru.

“U januaru očekujemo i velike količine Sputnjik vakcine i kineske Sinofarm vakcine u drugoj polovini mjeseca”, rekao je Đerlek.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da bude partner “Bionteka” za proizvodnju RNK vakcina, s obzirom da je šef tog farmaceutskog koncerna rekao da oni pokušavaju da pridobiju nove partnere koji bi za njih proizvodili, Đerlek je kazao da je cijela situacija sa korona virusom pokazala koliko je Torlak bitan.

“Država će sigurno u narednim mjesecima i godinama ulagati u Torlak. Cilj nam je da ga osposobimo i da uložimo sredstva, da li će to biti samo naša sredstva ili kroz neki konzorcijum sa inostranom firmom, svejedno, ali bilo bi izuzetno značajno da Srbija ima svoju instituciju koja će proizvoditi vakcine”, rekao je Đerlek.