Đukanović: Vučić ruši stabilnost regiona, isti je kao Milošević

494

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovć ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić projektom Otvoreni Balkan (OB) pokušava da se predstavi kao faktor regionalne saradnje, a da je “u stvari riječ o čovjeku koji ruši suverenost susjednih država i stabilnost regiona”.

Đukanović je u intervjuu za albansku MCN TV, kazao da su regionalne alternative uvek dobrodošle „jer su poligon na kome se uspostavlja saradnja“, ali da Crna Gora sa rezervom gleda na Otvoreni Balkan.

On je rekao da postoje druge inicijative poput Berlinskog procesa koji „otvara značajne perspektive za povezivanje regiona i infrastrukturno povezivanje sa EU.

“Sada se kao alternativa pokušava predstaviti Otvoreni Balkan (OB). Na nju u Crnoj Gori gledamo sa rezervom. Većina ideja koje pokreće OB su već sadržane u drugim inicijativama, počev od Berlinskog procesa, CEFTA… Rezon nam je da ne treba množiti inicijative već koristiti njihove kapacitete posebno onih koje su pod patronatom Berlina i Brisela”, kazao je Đukanović.

Drugi razlog zbog kojeg s rezervom gleda na OB inicjativu je taj što se “to nudi kao neka vrsta alternative Evropskoj uniji”, te “nekredibilnost nekih od ljudi koji promovišu tu inicijativu”.

Đukanović je u tom kontekstu kazao da prije svega misli na Vučića, “koji pokušava da se predstavi kao faktor regionalne saradnje, je onaj isti čovek koji ruši suverenost susednih država i ruši stabilnost regiona”.

“On je po istoj formuli kao Milošević iskonstruisao da su Srbi u regionu ugroženi, da je pozvan da štiti prava Srba u susjednim državama, počev od Crne Gore, ugrožavajući njenu suverenost i ugrožavajući stabilnost Balkana”, rekao je predjsednik Crne Gore.

 

(Nova.rs)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.