milorad dodik

Dodik najavljuje sporazum o razdruživanju: Srpski narod ne može više da živi u BiH

952

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao jednom od potpisnika Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju. Dodik je ovo najavio tokom posjete Bratuncu, gdje je naglasio da srpski narod više ne vidi svoju budućnost u zajedničkoj državi BiH.

“Pokrećemo inicijativu za mirno razgraničenje. Naš prijedlog će obuhvatati jasno razdvajanje političkih nadležnosti između entiteta, dok ćemo nastojati očuvati i prilagoditi ekonomske odnose modelu mirnog razdruživanja u narednim godinama”, objasnio je Dodik.

Dodik je također osudio rezoluciju o Srebrenici, koja, prema njegovim riječima, nije uzela u obzir stavove srpske zajednice.

“Bez odluke Predsjedništva BiH, ova inicijativa ne može biti prenesena u UN”, dodao je on.

Na sastanku Vlade RS u Srebrenici, koji se održava istog dana, Dodik planira da pokrene diskusiju o uspostavljanju Dana žrtava Srebrenice koji bi obuhvatio obje zajednice – i bošnjačke i srpske žrtve.

“Ovo je dan kada trebamo ukazati na sve žrtve, a ne samo na jednu stranu”, istakao je Dodik.

Dodik je završio svoje izlaganje naglašavajući da će u narednom periodu biti sačinjen izvještaj o funkcionisanju BiH u posljednjih 30 godina, na osnovu kojeg će se predložiti model sporazumnog razdruživanja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *