Search

Dodik: “Ne postoji nacija ‘BOSANCI’, pa ni bosanski jezik!”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na izjavu hrvatskog kolege Željka Komšića da će se založiti da bošnjačka djeca u školama uče bosanski jezik i poruči da se svaki jezik zove po imenu naroda koji ga govori.

Dodik je rekao da ne razumje šta jedan član Predsjedništva BiH radi sa roditeljima školske djece u Zvorniku, kao i da mu nije jasno ni šta Komšić pokušava da problematizuje.

Dkeca i njihovi roditelji u školi u Liplju, kod Zvornika u Republici Srpskoj ne prihvataju da uče “bošnjački jezik” i zahtjevaju da im u đačkim knjižicama piše “bosanski jezik”.

Komšić, koji bi u Predsjedništvu trebalo da zastupa Hrvate, sastao se ranije danas sa roditeljima u Zvorniku i obećao im je da na narednoj sjednici Predsjedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje “bosanski jezik”.

“Nametanje naziva jezika ‘bosanski’ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni “bosanski jezik” , istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Naglasio je da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda mora da objasni da se “bosanski” na srpskom kaže bošnjački.

A onda je u šali konstatovao da član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako, kako kaže, Komšić ne priznaje da je došao u “prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj”.

Đaci Bošnjaci u školi u Liplju još nisu sjeli u školske klupe zato što im je, kako tvrde, uskraćeno pravo da uče bosanski i da su diskriminisani.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug
One thought on “Dodik: “Ne postoji nacija ‘BOSANCI’, pa ni bosanski jezik!”

  1. Muhedin Bučan

    Ovu budalu zaista treba samo ignorisati, i onda se nema s kim nadgornjavati. On srpski entitet u crno savi ekonomski ga dokrajci i samo ovakvim sovinistickim ispadima pokusava sebe zadržati na vlast,- ništa nema za ponuditi svom narodu i onda vređanjem svojih komšija provocira odgovore sa druge strane.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.