milorad dodik

Dodik: “Život sa Bošnjacima nema nikakvog smisla”

1029

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je na Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj da život u Bosni i Hercegovini sa Bošnjacima “nema nikakvog smisla”, upozoravajući na moguću eskalaciju situacije ukoliko se ne riješe pitanja nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Dodik je kritikovao Schmidtovu ulogu i rezoluciju o Srebrenici, koja je, prema njegovim riječima, poslana u New York bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Dodik je također najavio seriju manifestacija kojima će se iskazati nezadovoljstvo trenutnom političkom situacijom i Schmidtovim nametanjima, koje smatra glavnim uzrokom tenzija između etničkih grupa u BiH. “Ako se nametnuta rješenja ne ukine, Republika Srpska će biti primorana da donese svoj izborni zakon”, izjavio je Dodik, dodajući da mnoge stvari u BiH “neće biti iste”.

Na forumu, koji je okupio brojne svjetske lidere i ekonomske stručnjake, Dodik je izrazio zabrinutost za budućnost Balkana i njegov evropski put, posebno naglašavajući potrebu za rješavanjem unutrašnjih političkih problema prije bilo kakvog napretka ka EU integracijama.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *