Dodikova stranka planira promjenu naziva Srebrenice

546

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica iz redova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, potvrdio je da se razmatra inicijativa za promjenu naziva ove opštine. Ova najava dolazi usred tenzija izazvanih nedavnim izjavama Milorada Dodika, koji je negirao događaje iz jula 1995. godine, kada je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

“Detalji inicijative biće poznati sljedeće sedmice”, izjavio je Grujičić za Radio Slobodna Evropa, ne navodeći konkretne razloge za ovaj prijedlog. Inicijativa je pokrenuta nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. maja usvojila rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Sukladno zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave potrebna je inicijativa zainteresovane skupštine jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30 odsto birača s prebivalištem na tom području. “Svaka inicijativa mora biti obrazložena i sadržati opravdane razloge za promjenu”, stoji u zakonu.

Odluka o inicijativi predstavlja tek prvi korak u procesu koji uključuje razmatranje Vlade RS i potencijalno usvajanje zakona. Skupštinu Opštine Srebrenica čini 21 odbornik, pri čemu vladajuću koaliciju predstavljaju SNSD i nekoliko manjih stranaka.

Ova inicijativa izazvala je brojne kontroverze, s obzirom na težinu zločina počinjenih u Srebrenici i međunarodno priznate presude za genocid. Razgovori o promjeni naziva izazivaju zabrinutost kod mnogih, posebno u kontekstu očuvanja sjećanja na žrtve genocida.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *