DOGODINE SE UKIDA ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU

446

Poslije punih pet godina Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi 31. decembra se stavlja “ad akta”. Kontrola zapošljavanja će, međutim, i dalje postojati preko Vladine komisije koja će pratiti planiranu masu zarada svakog budžetskog korisnika u 2020, sa zahtjevima za dodatno zapošljavanje. To znači da će se i u narednoj godini do posla u državnoj službi dolaziti samo uz “zeleno svjetlo” komisije.

Kako “Novosti” saznaju, zapošljavanje novih službenika biće moguće samo u skladu sa finansijskim mogućnostima, a tamo gdje dolazi do prirodnog odliva ljudi, kao što je odlazak u penziju ili promjena posla, novi kadar će se odobravati bez zastoja preko komisije.

Od kraja 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru broj zaposlenih je smanjen za gotovo 49.000, tako da danas 6,4 odsto svih zaposlenih radi u državnoj administraciji, dok je u EU taj prosjek 8,5.

Prema podacima prosvjetnih sindikata, ukidanju zabrane u ovom sektoru nada se oko 32.000 ljudi, a ministar Mladen Šarčević nedavno je naglasio da je među njima i 20.000 žena koje čekaju stalan posao da bi se ostvarile kao majke. Najveći problem, međutim, bilježi se u socijalnoj zaštiti.

– Po Uredbi, u sektoru socijalne zaštite treba da bude zaposleno 9.926 radnika, a sada nedostaje 790 ljudi – kažu u Sindikatu socijalnih radnika.
– Manjak je socijalnih radnika i pravnika, kao i njegovatelja i medicinskih sestara – tehničara u domovima. Primjera radi, u Vojvodini je stalno otvoren konkurs za njegovateljice i sestre, a odnedavno i na jugu Srbije.

Stručnjaci u centrima, kako naglašavaju u sindikatu, preopterećeni su i zaduženi za oko 300 predmeta, a u Beogradu i do 750. Primjera radi, na Zapadu je prosjek između 10 i 20 slučajeva po socijalnom radniku.

Računica Sindikata ljekara i farmaceuta kaže da u ovom trenutku zdravstvu nedostaje oko 3.500 ljekara i 8.000 medicinskih sestara.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da vlada nije dozvoljavala zapošljavanje u administraciji. Ograničenja u prosvjeti danas poslije pet godina se ocjenjuju kao greška, jer su nastavnici neopravdano svrstani u administraciju. To, međutim, ne znači da uopšte nije bilo zapošljavanja. Samo u sektoru zdravstva prošle godine posao je dobilo 4.000 ljudi, a ove još više.

Fiskalni savjet je više puta upozoravao Vladu da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne posljedice na rad i kvalitet usluge javnog sektora. Broj stalno zaposlenih se smanjivao, a dio odlazećih radnika je bio rješavan posrednim angažovanjem na određeno.

Izvor: Sandzak Danas/Novosti