Dok arapske zemlje sarađuju sa agresorima, Južnoafrička Republika tuži za genocid

581

Počeo je drugi dan saslušanja po južnoafričkoj tužbi protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, javlja Anadolu.

Javna rasprava se prenosi uživo.

Saslušanje je počelo u četvrtak čitanjem slučaja Južnoafričke Republike protiv Izraela i zahtjevom da Izrael odmah obustavi svoje vojne operacije u Gazi.

Prvog dana jučerašnjeg ročišta izneseni su zahtjevi za mjerama predostrožnosti za zaustavljanje napada, a na današnjem ročištu brani se izraelska delegacija.

Na jučerašnjem saslušanju, advokati koji zastupaju južnoafričku stranu optužili su Izrael da su njegove svjesne akcije protiv Palestinaca u Gazi dokazale njegovu genocidnu namjeru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u jučerašnjoj izjavi ustvrdio da se “Izrael bori protiv genocida” uprkos tužbi podnesenoj Međunarodnom sudu pravde protiv njegove zemlje.

Netanyahu je reagovao na slučaj “genocida” koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Braneći se da su optužbe protiv njegove zemlje u najvišoj pravosudnoj instituciji UN-a “laži”, Netanyahu je rekao: “Danas smo vidjeli prevrnuti svijet u kojem je država Izrael optužena za genocid u vrijeme kada se bori protiv genocida”.

Pravni savjetnik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Tal Becker trenutno iznosi uvodne riječi za Izrael.Između ostalog, kazao je kako su izraelske akcije u Gazi čin samoodbrane nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je više od 23.000 Palestinaca, a ranjeno više od 50.000.

izvor: AA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *