Dolazi Erdogan! Počinje rekostrukcija puta Novi Pazar-Tutin?!

Dolazi Erdogan! Počinje rekostrukcija puta Novi Pazar-Tutin?!

882

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan 29. avgusta dolazi u posjetu Srbiji, u okviru koje će sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem svečano ozvaničiti početak radova na izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo, saznaje “Tanjug”.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd–Sarajevo između Vlade Srbije, “Puteva Srbije” i turske kompanije “Tašjapi” potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd–Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula, telefonom, i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog saveta za saradnju.

Sljedeća sednica tog Savjeta mogla bi da bude održana tokom predstojeće posjete predsjednika Turske Srbiji.

Erdogan je, inače, u tom telefonskom razgovoru podržao politiku mira i saradnje, kojom Vučić promoviše stabilnost u regionu, saglasan sa srpskim predsjednikom da samo tako može da se obezbjedi veći interes investitora i ekonomski rast.

Izvor: Sandžak danas/RTS