“Doniraj stipendiju”: Kampanja koja menja živote mladih u Novom Pazaru /VIDEO/

430

NOVI PAZAR: Kampanja “Doniraj stipendiju”, koja već godinama pruža finansijsku podršku učenicima i studentima bez jednog ili oba roditelja, kao i onima u teškoj materijalnoj situaciji, nastavlja da ostavlja značajan trag u Novom Pazaru i šire. Ova akcija, koja se ne ograničava samo na podršku kroz novac, već obuhvata i edukativnu podršku putem radionica, postala je simbol nade za mnoge mlade ljude u regionu.

Emir Ličina, novinar Kurira, razgovarao je s Mirzom Aličkovićem, direktorom humanitarne udruge Svetionik, koji je objasnio ciljeve i izazove ove akcije.

“Cilj ove akcije jeste da podržimo studente i srednjoškolce koji nisu u situaciji da sebi obezbijede školarinu, topli obrok ili knjige tokom školovanja. Akcija traje već nekih desetak godina, i zaista je potreba ogromna,” rekao je Aličković.

Aličković je naglasio da je ove godine zabilježen rekordan broj prijava za stipendiju, što ukazuje na veliku potrebu za ovakvom vrstom pomoći. Međutim, istovremeno se suočavaju s izazovom osiguranja dovoljnih sredstava za sve kandidate, posebno u kontekstu ekonomske krize koja je zahvatila region i svijet nakon pandemije Covid-19.

Da bi odgovorili na ovaj izazov, Aličković apeluje na sve ljude dobre volje da doprinesu:

“Pozivamo sve koji žele i mogu da pomognu, da posjete našu stranicu svetionik.rs, gdje mogu donirati online ili uplatiti na račun banke.”

Prioritet u dodjeli stipendija imaju mladi bez oba roditelja ili oni koji su socijalno ugroženi, ali se također vrednuju i akademski uspjesi.

“Naši kriteriji su jasni. Biramo studente i učenike koji su socijalno ugroženi, kao i one bez jednog ili oba roditelja, ali i one koji imaju dobre akademske rezultate,” objašnjava Aličković.

Kampanja “Doniraj stipendiju” ne samo da pruža ključnu finansijsku podršku, već i potiče obrazovanje i razvoj mladih ljudi u Novom Pazaru i okolini. Njena uloga u zajednici je nezamjenjiva, a njeni efekti će se osjećati generacijama.

Izvor Kurir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *