DPS Crne Gore: Poražen je velikosrpski nacionalizam

805

Demokratska partija socijalista (DPS) najoštrije osuđuje nasilničko i huligansko ponašanje poslanika Demokratskog fronta (DF) koji su sinoć u Parlamentu izazvali vandalski incident nezapamćen u crnogorskoj istoriji, saopćeno je jutros iz DPS.

“Oni su pod izgovorom odbrane Srpske pravoslavne crkve (SPC) i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori, još jednom prikazali svoje pravo lice, birajući ucjene i nasilje za postizanje ciljeva svoje nazadne politike, u pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije, i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ustvari, zajedno sa SPC u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao istorijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma”, istakli su iz DPS.

Iz te partije su dodali da uprkos tolerantnom stavu i konstruktivnom ponašanju vladajuće koalicije, u nastojanju da omogući predstavnicima te političke manjine da prepozna šansu da u svojoj državi djeluje kao odgovoran politički subjekt, poslanici DF se redovno identifikuju sa ulogama nekih kvazi-nacionalnih heroja na barikadama tuđih interesa.

“Na kraju se to “herojstvo” i proklamovana spremnost na žrtvu, svede na lošu imitaciju nacionalističkog vandalizma iz devedesetih, gde je mjera junaštva iživljavanje nad mikrofonima u Parlamentu. Poslovično ovi nesuđeni junaci brzo pređu put od umišljenih heroja, preko primitivnih prostaka agresivnih u masi, do nezaobilazne, ali sada već tragikomične uloge neshvaćenih žrtava”m kazali su iz DPS.

Navode da uprkos pokušajima izazivanja destabilizacije, institucije države Crne Gore juče su još jednom pokazale svoju zrelost i toleranciju.

“Usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji će na demokratski način urediti jednu važnu oblast na dobro svih građana. Manipulacije i namjerne pogrešne interpretacije Zakona, ucjene i nasilje, nijesu spriječili predstavnike većinske Crne Gore da obave svoju Ustavom propisanu ulogu i izglasaju zakon koji je usklađen sa demokratskom praksom i načelima evropskog zakonodavstva. Ucjene i prijetnje, nikad nijesu prolazile u Crnoj Gori. Pozivamo građane da budu spokojni i da ne nasijedaju na provokacije onih koji su vazda bili spremni da na oltar velikosrpskog nacionalizma prinose tuđe žrtve, pokušavajući licemjerno i neuspješno da sebe prikažu kao heroje”, zaključuje se u saopćtenju DPS.