DPS osvojio najviše glasova, ali nedovoljno! Dve opozicione liste iznad 50%, Dritan i Daka se bore za cenzus

317

Lokalni izbori u Nikšiću su završeni pošto su u 20 sati zatvorena sva birališta, a prema prvim projekcijma koje je objavio “CeMI” na osnovu 29,1 odsto obrađenih glasova, DPS Mila Đukanovića odnosno lista “Evropski tim za Nikšić” je osvojio najviše glasova – 38,7 odsto dok dve opozicione liste imaju više od 50 odsto glasova – Za budućnost Nikšića 27.4, a Mir je naša nacija – 24 odsto.

Kako je objavio CeMI, Narodni pokret Modraga Dake Davidovića ima 3.5 odsto glasova, SDP 2.8, a Crno na bijelo Dritana Abazovića 3.5 procenata.

Bez obzira na to što se održavaju samo u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori lokalni izbori u Nikšiću imaju globalni karakter jer se održavaju svega pola godine nakon parlamentarnih izbora kada je došlo do promene vlasti i godinu dana pre predsedničkih izbora na kojima bi trodenijska vladavina Mila Đukanovića mogla i definitivno da ode u istoriju.

Zbog toga će rezultati lokalnih izbora u Nikšiću dati odgovor na najvažnije pitanje – da li je DPS uspeo da se rehabilituje nakon prošlogodišnjeg šokantnog poraza odnosno da li je vladajuća koalicija u republičkom parlamentu uspela da položi prvi test.

Podsećanja radi, vladajuću koaliciju u Nikšiću predstavljaju tri liste – “Za budućnost Nikšića” koju predvodi DF, zatim “Mir je naša nacija” na čelu sa Demokratama i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića.

Prema prognozama analitičara, postoji mogućnost da koalicije okupljene oko DF i Demokrata osvoje dovoljnu većinu da formiraju vlast, a možda će im biti neophodna i podrška liste “Crna na bijelo” Abazovića.

Kako se bliži 20 sati i zatvaranje biračkih mesta u Nikšiću tako se nižu informacije iz Crne Gore o brojnim incidentima i nepravilnostima prilikom glasanja.

Zato pratite „Blicov“ blog uživo jer ova izborna noć u Nikšiću bi mogla da bude itekako uzbudljiva.

20.40 CeMI: DPS osvojio najviše glasova, dve opozicione liste iznad 50 odsto

Na osnovu 15 odsto obrađenih glasova, CeMI je objavio da je Evropski tim za Nikšić podržalo 38.4 odsto birača, Za budućnost Nikšića 28.2, Mir je naša nacija 23.6 odsto, Narodni pokret 3.8, SDP, 3.2, a Crno na bijelo 2.8 odsto birača.

20.30 Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” pozvao građane da slave kod kuće

Nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević danas je nakon glasanja na lokalnim izborima u Nikšiću izrazio uvjerenje u pobedu njegove liste i pozvao sugrađane da večeras slave u svojim kućama i dvorištima.

– U ovoj kampanji smo imali mnogo sunčanih dana, ali danas je valjalo malo da padne kiša, da osvježi. Večeras Nikšić kreće u jednu novu budućnost, u bolju budućnost za sve građane. U budućnost koju ćemo svi zajedno da gradimo – istakao je Kovačević.

20.20 Ori se pesma simpatizera koalicije “Za budućnost Crne Gore”

Iako se oko 20.30 očekuju preliminarne projekcije rezultata izbora pristalice koalicije “Za budućnost Nikšića” već slave pa se širom grada može čuti njihova pesma.