Dr. Ćeranić iz Novog Pazara: Neprocjenjiva pomoć kolega iz drugih gradova

577

Doktorka Lejla Ćeranić, koja je tokom najtežih trenutaka u Novom Pazaru bila jedini infektolog u tamošnjoj Opštoj bolnici, zbog čega je dobila epitet heroja, kaže da se situacija u Novom Pazaru jako promijenila, a da je neprocjenjiva pomoć kolega sa strane, iz Kragujevca, Kraljeva, Sarajeva i Tuzle.

Dr. Ćeranić je za N1 rekla da je glavno rešenje situacije u Novom Pazaru to što je sada mnogo ljekara uključeno u rad i liječenje, a skoro cela Opšta bolnica je pretvorena u kovid bolnicu.

Ona ističe da je osetno manji broj pacijenata, i da su uglavnom pacijenti sa lakšim simptomima. Dodaje i da je bitno to što se pacijenti sada ranije javljaju ljekaru, u odnosu na prije dvije ili tri nedjelje kada su dolazili u jako teškom stanju poslije nedelju ili deset dana bolesti.

Ćeranić ističe, da i pored bolje zdravstvene situacije u Novom Pazaru, u trijažnim centrima je povećan broj pacijenata iz Sijenice.

Kada su u pitanju uslovi rada, ona kaže da su s materijalom i zaštitnom opremom dobro snabdjeveni, a da je na njenom odeljenju sada “optimalan” broj ljekara, a pomažu joj kolege iz Sarajeva.

Dr. Ćeranić je u jednom trenutku bila jedini infektolog koji je radio u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, pošto su njene kolege bile zaražene. Zbog toga je stekla status heroja.

Ona za N1 objašnjava da je svoj posao radila spontano, a da su joj epitet heroja donijeli njen posao i radna obaveza.

“Nisam o tome razmišljala, nisam ni aktivna na društvneim mrežama. U početku mi je jako bilo teško, mislim da sam biše bila na poslu nego kod moje dece, ali imam nesebičnu podršku od njih i razumevanje. A taj epitet heroja je spontano došao i splet okolnosti je doveo do toga. Meni imponuje najviše kada pacijent nasmijan i ozdravljen izađe sa odjeljenja”, kaže dr Ćeranić, majka četvoro dece.

Na Infektivnom odjeljenju u Novom Pazaru pomažu ljekari iz Sarajeva. Infektolog Refet Gojak rekao za N1 da je od početka izbijanja epidemije bio u timu ljekara koji se bavio ovom bolešću i da je prelaskom iz Sarajeva u Novi Pazar samo promenio radno mesto.

Ističe da mu je veliko zadovoljstvo što može da pomogne kolegnici Ćeranić, za koju kaže da je imala da uradi ogroman posao, a napominje i da su dobar deo posla uradili ljekari iz Kragujevca, Kraljeva i Beograda.

Za situaciju u Novom Pazaru kaže da je sada pod kontrolom, što znači da je veći broj otpusta izlečenih od prijema novih pacijenata.

Izvor: N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *