Dr Đurđević: Situacija u sjeničkoj bolnici se popravlja

2049

Prema poslednjim informacijama Zavoda za javno zdravlje Užice, po broju obolelih Sjenica je najpogođenija opština korona virusom u Zlatiborskom okrugu. Najveći problem je nastao zbog činjenice da je u trenutku naglog porasta broja pacij enata pozitivnih na Kovid 19, korona virus potvrđen i kod jednog broja lekara ovog doma zdravlja. Za televiziju Forum iz Opšte bolnice u Sjenici javio se doktor Mustafa Đurđević, koji je na ispomoći u Sjenici.

Nakon Tutina i Novog Pazara, nagli skok zaraženih korona virusom beleži se u Sjenici, gde je usled oboljevanja od Kovida 19 veliki broj lekara i medicinskih sestara van stroja. U cilju efikasnijeg rada bolnice i prevazilaženja trenutnog nedostatka stručnog kadra, internista gastroenterolog doktor Mustafa Đurđević je od nedelje raspoređen u Opštoj bolnici u Sjenici.

Zatekao sam ovde jako veliki broj pacijenata u jako teškom stanju. Na internom odeljenju, koje je pretvoreno u Kovid odeljenje bilo je tridesetak pacijenata i još dvadesetak koji su vođeni u režimu dnevne bolnice. U ponedeljak ujutru sam ušao na to odeljenje. Svi internisti koji su tu radili su bili Korona pozitivni, tako da su brigu o tim pacijentima preuzeli lekari opšte prakse, specijalisti medicine rada i oftalmolozi. Odmah smo pristupili reorganizaciji rada na ovom odeljenju, tako da smo izdvojili zelenu od crvene zone, otvorili smo trijažno odeljenje u vidu šatora ispred bolnice i nameravamo da u naredna dva – tri dana celo interno Kovid odeljenje isprazni, a pacijenti premeste u pomoćne objekte iza tog odeljenja, gde bi se lečili samo Kovid pozitivni pacijenti. Interno odeljenje treba potom detaljno dezinfikovati i tu nastaviti sa lečenjem pacijenata koji nisu Kovid pozitivni. Situacija je bila jako dramatična, ali ova dva-tri dana se polako popravlja. Juče mi je pristigao u pomoć i kolega internista iz Opšte bolnice Užice, tako da je sada rad lakši i bolje organizovan – kaže za TV Forum dr Mustafa Đurđević, internista gastroenterolog iz Prijepolja.

Kako bi se izbeglo dalje širenje zaraze u bolnici, moraju se jasno razdvojiti crvena Kovid zona i ostala odeljenja, kaže doktor Đurđević, dodajući da se situacija postepeno stabilizuje.

Samo u toku jučerašnjeg dana imali smo 18 pozitivnih na Korona virus. Pacijenti i dalje pristižu u velikom broju, ali mislim da se situacija polako smiruje. Moraju se pacijenti samo pravilno usmeravati, razdvajati Kovid pozitivni od ostalih pacijenata, kroz trijažno odeljenje, kako ne bi dolazilo do njihovog mešanja i širenja epidemije. Nadam se da će uskoro i internisti iz Sjenice koji su Korona pozitivni biti ponovo u stroju i da će preuzeti lečenje svojih pacijenata – kaže dr Đurđević.
Kako bi pomogli rad bolnice i zaštitili zdravlje lekara, brojni humani ljudi iz zemlje i inostranstva bolnici u Sjenici su u više navrata donirali veće količine zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, ali donacije su stizale i u obliku medicinskih pomagala, sanitetskih vozila i lekova.

 

Izvor Foruminfo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.