Dr Kisić: Cilj SMS poruke nije širenje panike!

66

“Cilj nije širenje panike”, kazala je na konferenciji u Palati Srbije Darija Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanje zbog čega su slate poruke od Kriznog štaba preko mobilnih operatera građanima.

Odgovarajući na pitanja šta se desilo sa porukama koje su stizale građanima Kisić Tepavčević je rekla da nije cilj širenje panike, te da je Krizni štab slao poruke u dogovoru sa operaterima onim građanima koji ne gledaju televiziju i kojima je telefon jedini način informisanja.

– Cilj je bio da oni ljudi koji nisu do sada bili svjesni ozbiljnosti situacije dobiju poruku – istakla je Kisić Tepavčević.

– Sve mjere koje država preduzima, preduzete su u interesu javnog zdravlja. Ono što je poruka građanima je apel da budu odgovorni i solidarni, da sačuvamo sebe, najbliže i one koji su na prvoj liniji, zdravstvene radnike. Prva tačka redukcije straha jeste pravilno informisanje. Cifre koje se čitaju imaju značaj koji laička javnost ponekad ne umije da pročita. Svaka smrt je važna. Mi smo ti koji u stvari, čitajući te cifre, jesmo uplašeni, ali naš savjet je da taj strah od očekivanih ishoda nas motiviše na solidarnost i poštovanje mjera koje su dovedene u cilju očuvanja javnog zdravlja što je naš najveći resurs – kaže Ivana Stašević Karličić vodilac Centra za psihološku podršku.

Kako ona ističe podsjećanje na situaciju u tim zemljama nije ništa što je novo i što je faktor rizika za strah i paniku.

– Drugo što hoću da provučem, jeste da je poruka sadržala tačnu informaciju i ona ne može biti izvor straha samo. Mi tačno sada znamo šta možemo da uradimo i to je sve što mogu građani da urade. Poruka je realnost i nije imala za cilj da nekoga uplaši – kaže Ivana Stašević Karličić.

Kisić je dodala da pretpostavlja da se pitanje odnosilo na poruku sa lažnom informacijom i naglasila da će ta osoba biti procesuiranja.

– Ovo nije bio relevantan izvor i takve informacije treba ignorisati – dodala je Ivana Stašević Karličić vodilac Centra za podršku

Podsjećamo, sinoć i jutros je na mobilne telefone stigla sljedeća poruka: “Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće”, u potpisu Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Ova SMS poruka stigla je na mobilne telefone mnogih građana Srbije, ali po svemu sudeći samo onih u mts mreži.

Izvor: Sandžak Danas/Blic