Dramatičan VIDEO: Troje djece pogođeno gromom na plaži

2993

Na društvenim mrežama pojavila se uznemirujuća snimka koja prikazuje kako grom pogađa troje maloljetnika na plaži Montones de Isabela u Portoriku. Tri dječaka, u dobi od 7, 10 i 12 godina iz Sjedinjenih Američkih Država, igrala su se na plaži kada ih je neočekivano pogodila munja, nakon čega su pali na leđa.

U drugom videozapisu prikazana je dramatična scena pružanja prve pomoći: jedna žena izvodi oživljavanje najmlađeg dječaka metodom usta-na-usta, dok druga žena i muškarac pomažu ostaloj dvojici. Carlos Cruz, zadužen za gradsko upravljanje za hitne slučajeve Isabele, izjavio je za list Primer Hora da su djeca bila sama na tren dok je jedan od roditelja otišao po vodu.

“Odmah nakon udara munje, odjeknuo je dječji vrisak,” rekao je Cruz. Djeca su hitno prevezena u bolnicu Good Samaritan u Aguadilli, gdje je sedmogodišnjak izjavio da slabo osjeća noge ali je u stabilnom stanju, dok je dvanaestogodišnjak u kritičnom stanju.

Statistike Nacionalne uprave za oceane i atmosferu pokazuju da u Sjedinjenim Državama godišnje od udara groma umire između 20 i 30 ljudi, a stotine ih bude ozlijeđeno. Godine 2023. zabilježeno je samo 13 smrtnih slučajeva od groma, što je drugi najniži broj od 2021. kada je zabilježeno 11 smrtnih slučajeva. Prva žrtva 2024. bila je 51-godišnji muškarac iz Colorada, pogođen gromom dok je radio na svom ranču.

Podsjećamo, u Portoriku su posljednje žrtve groma zabilježene 2022. godine kada su muškarac i žena poginuli dok su vozili vodeni skuter u obalnoj općini Salinas.

Za više informacija i da pogledate uznemirujući video ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *