Lokalno rukovodstvao u razgovoru sa državnim sekretarom Senadom Mahmutovićem, foto: A.Rovčanin

Državni sekretar Senad Mahmutović posjetio opštinu Prijepolje

180

Prijepolje – Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, posjetio je opštinu Prijepolje. Na sastanku sa opštinskim rukovodstvom govorilo se o subvencijama poljoprivredi za koje je lokalna samouprava zajedno sa državom prošle godine izdvojila 80 miliona dinara. Kroz mjere države ta cifra se može učetvorostručiti, ali za to je potrebno bolje informisanje i edukacija lokalnih poljoprivrednika, zaključak je sa današnjeg sastanka.

Kako privući više novca od države, s jedne strane i kako osigurati “fabrike pod vedrim nebom”, bila je tema sastanka državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Senada Mahmutovića i direktora glavne filijale Užice kompanije Dunav osiguranja, Branka Simića sa rukovodstvom opštine Prijepolje.

Prema riječima Esada Hodžića, zamjenika predsjednika opštine Prijepolje, za subvencije poljoprivrednicima lokalna samouprava iz svog budžeta izdvaja 32 miliona dinara a Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere premije osiguranja i za nabavku traktora i pčelarske opreme oko 50 miliona.

– Današnji razgovori su vođeni u dva pravca. Prvi je kako da obezbijedimo što veću podršku ministarstva, kako da što više državnih para dođe u našu opštinu. Opština izdvaja 32 miliona za podsticaje za poljoprivredu, što čini oko 2.5 odsto direktnih davanja, ne uključujući davanja u oblasti razvoja infrastrukture. Drugi pravac o kome smo pričali je kako to osigurati. Opština Prijepolje je među pet opština sa posebnim mjerama odnosno procentom povraćaja premija – rekao je Esad Hodžić, zamenik predsednika opštine Prijepolje.

Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, foto: A.Rovčanin

20210311_142542-1536×1200

Današnji sastanak doprineće čvršćoj saradnji između resornih službi ministarstva i lokalne samouprave, kako bi poljoprivrednici sa područja Prijepolja znali i imali informacije o svim dostupim sredstvima i za koje namjene može država da im dodijeli sredstva.

– Pričali smo i o neophodnosti razmatranja pitanja prerade jer ako isključivo podržavate primarnu proizvodnju dođete do situacije da imate rast proizvodnje, uz tražnju koja stagnira ili opada, što dovodi do problema u cijeni zbog tržišnih uslova – naglasio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Sve češće prirodne nepogode razlog su zašto poljoprivrednici sve više u poslednje vreme osiguravaju svoje useve.

– Broj osiguranika koji osigurava svoje useve i poljoprivrednu proizvodnju je porastao za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je postalo višegodišnji trend – naglasio je direktor užičke filijale Dunav osiguranja Branko Simić.

Obilazak poljoprivrednih proizvođača kao i onih koji su koristili državne subvencije i opštinskih uprava redovna je aktivnost predstavnika Ministarstva poljoprivrede pred početak najvećih sezonskih radova.

Lokalno rukovodstvao u razgovoru sa državnim sekretarom Senadom Mahmutovićem, foto: A.Rovčanin

Lokalno rukovodstvao u razgovoru sa državnim sekretarom Senadom Mahmutovićem, foto: A.Rovčanin

PP Media