Edita Turković iz Kladnice prednjači u odavanju počasti herojima iz Dolića

597

Na Ilidži, jednom od ključnih susretačkih mjesta različitih kultura i historija Bosne i Hercegovine, Edita Turković, članica Vijeća Opštine Ilidža, stoji u središtu nove inicijative koja odaje počast herojima iz Sandžaka. Uz podršku načelnika Opštine Nermina Muzura, vijeće je jednoglasno podržalo da se na Centralnom trgu postavi česma nazvana “Doliće”, u čast 52 borca koji su svoje živote žrtvovali u odbrani domovine, a koji potječu iz istoimenog sela u Sandžaku.

Turković, poznata po svojoj posvećenosti i radu u lokalnoj zajednici, naglasila je važnost povezivanja Ilidže sa Sandžakom, iz kojeg ona potiče. Edita Turković je Kladničanka, ponosni dio Sjenice.

Ova inicijativa je simbol naše zahvalnosti i sjećanja na one koji su svoje živote dali za slobodu Bosne i Hercegovine. Česma ‘Doliće’ bit će mjesto na kojem će se buduće generacije moći prisjećati i učiti o hrabrosti i žrtvi naših ljudi –  izjavila je Turković.

Ovaj potez na Ilidži dolazi u trenutku kada je važnije nego ikad njegovati kulturu sjećanja i zahvalnosti prema onima koji su dali najviše za svoju zemlju. Česma će ne samo biti spomenik, već i aktivno mjesto okupljanja, simbolizirajući snagu i jedinstvo koje krase bosansko-hercegovačko društvo.

SPOMEN PLOČA ŠEHIDIMA IZ SELA DOLIĆA

Ehh, Doliće selo moje, mnogi nas uz tebe stoje, šehide u Bosni broje u dužamli nasoj urezani stoje…

U selu džamije naštoji 52 svetla ona broji, svako svetlo za šehida to se prića bez stida…

Ponosne šehide mi smo dali u odbrani Bosne hrabro stali…

Imam braću, imam svoje što uz selo i dalje stoje; Turkovići, Kurtovići, Šabaredžovići, Lekići i Mulići.

To su sinovi sela ima o šehidima se pričat svima…

Dok u svetu svetla ima o šehidima se pričat svima…

El-Fatiha

Bošnjače, voli Bosnu kao što je šehidi njeni vole…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *