Ef. Plojovića poručio Erdoganu: Uzvišeni Allah prije poniženja šalje upozorenje, a vi ste ga na zadnjim izborima dobili

705

Efendija Rešad Plojović visoki je funkcioner IZuS, kojoj pripada i bivši muftija ,a sadašnji političar, Muamer Zukorlić. Radi ovih činjenica ovim riječima efendije u javnost se daje posebna težina. Osopravanje Erdogana od strane ove Islamske zajednice, kao i političke partije SPP-a, i stavljanje na stranu prokomunističkih struja u Turskoj počelo je još 2007.godine, zato što zvanična Turska politika u vrijeme podjela u Islamskoj zajednici nije se stavila niti na jednu od dvije suprostavljene strane. Pismo prenosimo u cijelosti!

Piše: Rešad ef. Plojović

Već duže vrijeme razmišljam o politici aktuelne turske vlasti i njenom odnosu prema Sandžaku, Bošnjacima i muslimanima Balkana općenito, pokušavajući da je razumijem, opravdam i prihvatim, međutim, kako vrijeme odmiče to je sve teže. Ponekad poželim puno toga reći, ali se sjetim, ili me prijatelji posavjetuju, da nije baš mudro sve što se misli i kazati, međutim, ipak postoji granica koja kada se pređe nije mudro ni šutjeti, jer šutnja može biti pogrešno shvaćena, a čovjek postaje odgovoran i saučesnik u grijehu.

Aktuelni predsjednik R. Turske, Redžep Tajip Erdoan, ozbiljnu političku karijeru započeo je sada već prilično davne, u Bosni još uvijek ratne, 1994. godine na mjestu gradonačelnika Istanbula, koja je trajala do 1998, a potom se nastavila 2002. kada je njegova AK partija, koja se otcijepila od svog lidera i učitelja rah. Nedžmedina Erbakana, pobijedila na izborima i stekla pravo da formira Vladu. Istina da u prvom mahu Erdoan nije prošao kao zastupnik u Parlamentu, već je to uspio tek nakon ponavljanja izbora u jednoj od provincija, te su se nakon što je dobio poslanički mandat i ostavke premijera Abdulaha Gula na mjesto premijera stekli uvjeti da Erdoan može preuzeti premijersku poziciju, koja je trajala od 2003-2014, a potom je od 2014. nastavljena preuzimanjem predsjedničke pozicije, opet od svog prethodnika Abdulaha Gula i traje sve do danas.