Ekrem Imamoglu: Erdogan odlazi sa vlasti, ovo je njegov kraj

Ekrem Imamoglu: Erdogan odlazi sa vlasti, ovo je njegov kraj

563

Istanbul je grad koji trenutno živi paralelne živote. Na konferenciji za novinare, ali i na Tviteru, Ekrem Imamoglu rekao je da je on novi gradonačelnik.

Preliminarni rezultati izbora pokazuju da je on pobjedio na lokalnim izborima prošle nedjelje, sa 25.000 glasova više. Ali prema vladajućoj AK partiji, oni su ti koji su pobjedili, na čelu sa kandidatom Binali Jildrimom.

Vlada je osporila rezultate iz Istanbula i Ankare i zatražila novo prebrojavanje glasova.

Iako je AK partija osvojila najviše glasova širom Turske, izgubila je u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Čini se da predsjednik Redžep Tajip Erdogan nije spreman da prepusti svoj rodni grad protivnicima.

„Nepristojni su. Imamo rezultate izborne Komisije i znamo ko je pobjedio”, rekao je Imamoglu za BBC kada je vidio slavljeničke postere AK partije.

Iz AK partije kažu da nevažeći glasovi na pojedinim biračkim mjestima mogu da ugroze rezultat i nazivaju ih „najvećom mrljom u turskoj demokratskoj istoriji.”

„Naravno da se ne slažem, jer do juče su vlada i vladajuća partija tvrdile da Turska ima savršen sistem za glasanje. Na biračkim mjestima je radilo milion ljudi. Da je bilo ikakvih problema, oni bi to zabilježili i napravili izvještaj. To je zvanična procedura. Jedino objašnjenje koje imam za taj potez je da im je to izgovor za neuspjeh”, kaže Imamoglu.

Gubitak Ankare, Istanbula i nekoliko drugih gradova ozbiljan je udarac za Erdogana i mogao bi biti velika prekretnica nakon 16 godina njegove vladavine.

Imamoglua je novinar BBC-a pitao da li je ovo početak kraja predsednikove vlasti.

„Ovde je priča završena. Stranke, vlade, život. Erdogan odlazi sa vlasti nakon 17 godina. Postoje problemi i stvari koje nam se ne sviđaju – ali i to je politički uspjeh i njima će doći kraj”.

Očigledan uspjeh njegove stranke u Istanbulu i Ankari ohrabrio je opoziciju koja je dugo smatrana mrtvom.

Novinar ga je pitao i da li je on sledeći predsjednik Turske.

„Bog zna”, kaže Imamoglu uz smijeh.

BBC