pezic-telefon

Elvedin Pezić: Haram je zvono na mobitelu, svaka vrsta muzike je haram

1899

Mr. Elvedin Pezić, poznat kao jedan od najprisutnijih bosanskih daija na predavanjima uživo i na internetu, nedavno je izazvao diskusiju svojom izjavom o muzici. U svojim brojnim obraćanjima, kako uživo tako i online, efendija Pezić stekao je veliki broj pratilaca koji mu redovno postavljaju pitanja vezana za vjerske teme.

U svojoj posljednjoj izjavi, efendija Pezić osvrnuo se na često spominjanu “duhovnu muziku” na skupovima i manifestacijama. “Termin ‘duhovna muzika’ koristi se kao celofanski omot za ono što se smatra ‘islamskom’, dozvoljenom muzikom,” rekao je efendija. Međutim, on ističe da je, prema njegovom tumačenju, svaka vrsta muzike haram (zabranjena).

Efendija Pezić je posebno naglasio problem mobilnih telefona u džamijama. “Nema smetnje da osoba koja zaboravi isključiti zvono na mobitelu to uradi u namazu kada mobitel počne zvoniti,” objašnjava on. Međutim, dodao je da je problem i grijeh ako je zvono na mobitelu muzičkog karaktera, što dodatno ometa vjernike tijekom molitve.

Ova izjava efendije Pezića otvorila je brojna pitanja i diskusiju među vjernicima i slušaocima njegovih predavanja, pokazujući kako su religijske norme i njihovo tumačenje uvijek predmet širih razmatranja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *