Emira Lakotu iz Sjenice prevarila turistička agencija “Er travel turs”

Emira Lakotu iz Sjenice prevarila turistička agencija “Er travel turs”

971

Sklapajući lažne ugovore radnica turističke agencije “Er travel turs” A. T. prevarila je mnoge turiste za aranžmane, među kojima i petočlana porodica iz Sjenice, koja je ostala bez ljetovanja u Kemeru u Turskoj, ali i bez skoro 1.600 evra koje su unaprijed uplatili, saznaje Kurir. Iako je unaprijed isplatio cio aranžman od 1.600 evra za odmor u Turskoj, Emir Lakota je tek na aerodromu pred put saznao da agencija za njega nije uplatila ni avio-karte ni smještaj u Kemeru.

Prevareni Emir Lakota, koji je, kako kaže, godinama sarađivao sa A. T., istakao je za naš list da je njegova porodica vraćena sa beogradskog aerodroma na dan kada je trebalo da otputuju uz obrazloženje da im agencija nije uplatila aranžman i karte.

Vlasnica agencije Marija Vračević potvrdila je za Kurir da je agencija otpustila radnicu čim su saznali za njene zloupotrebe i prevarene putnike, kojih je, kako kaže, svakim danom sve više, o čemu svjedoče i dokazi o uplatama, ugovori i poruke koje su dostavljeni i našem listu.

Upecala ih sajamskom cijenom

– U februaru sam dobio ponudu od A. T. za ljetovanje u Turskoj po sajamskoj cijeni od 1.580 evra za hotel “Amara Prestige”, gdje sam već boravio kada nam je ranije organizovala putovanje, dok je radila u drugoj agenciji. Dobio sam ponudu od “Er travela” za traženi hotel i rečeno mi je da odmah uplatim 95.000 dinara, a ostatak pred putovanje. Riječ je o dvije sobe i sedam dana boravka sa ol inkluziv uslugom za pet osoba. Uplatio sam po dogovoru

Sjeća se Emir i dodaje da je izvršio dvije uplate: prvu 28. februara, a drugu 10. marta.

– Ponuđeno mi je da ću dobiti 10 gratis avio povratnih karata ukoliko nađem još pet osoba za putovanje. Moj drug je htio da ljetuje s nama i dobili smo od “Er travela” ponudu i ugovor. A. T. je tražila da novac uplatim na njeno ime, u ime mog druga koji je iz Bosne. Uplatio sam na njeno ime 118.000 dinara kao depozit za drugi ugovor. Dobili smo dva ugovora od “Er travela” za termin 8. avgust. Moj drug je odustao od puta zbog korone, javio sam A. T. i ona je rekla da će njihov novac koji sam uplatio prebaciti na moj dug za putovanje. Pristao sam, tako isplatio ljetovanje i vraćena mi je razlika od 27.000 dinara

Naveo je Emir i dodao da ga je dan uoči početka puta, 7. avgusta, pozvala A. T. i rekla da ne možemo da otputujemo 8. avgusta jer je “indonežanska delegacija zauzela sjedišta u avionu”.

Mahinacije

– Rekla nam je da ćemo putovati 12. avgusta sa nekom porodicom iz Bosne i da je sastanak na aerodromu u 10 sati, let u 12, i da se nalazimo na šalteru jedne agencije gdje je trebalo da podignemo karte. Kada smo stigli, na šalteru te agencije su nam rekli da naše putovanje nije uplatio “Er travel”, s kojim imaju saradnju. Ostali smo u šoku – ispričao je Emir svoje neprijatno iskustvo.

Istakao je da će slučaj prijaviti policiji i da je advokat sastavio opomenu pred tužbu, iako su mu iz agencije obećavali da će mu novac vratiti, što se do zaključenja ovog broja nije desilo. Pozvali smo A. T., koja je poručila da ju je advokat savetovao da ne daje izjave.

Vlasnica agencije: Radnica varala i druge putnike

Vlasnica agencije “Er travel turs” Marija Vračević rekla je za Kurir da je A. T. zloupotrijebila položaj, krišom rezervisala smještaj i popunjavala memorandum firme koji je slala putnicima, nakon čega je brisala podatke iz kompjutera.

– Nigdje nije bilo pečata i potpisa, na papirima je samo njeno ime i prezime, ona je to falsifikovala, u sistemu uopšte nema tih brojeva priznanica. Nismo znali da taj čovjek uopšte postoji. Ima toga još, pronevjerila je nekoliko hiljada evra. Ima još oštećenih koji nisu ni ušli u agenciju, kojih nema nigdje u sistemu. Protiv nje smo podnijeli krivičnu prijavu – navela je Vračevićeva.

Dodaje da će porodici Lakota biti vraćen iznos koji su uplatili na račun agencije, ali ne i onaj koji su uplatili na privatni račun A. T.

Aleksandar Seničić: Slučaj odmah prijaviti inspekciji i policiji

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić ističe da prevareni turisti moraju odmah da se jave turističkoj inspekciji ili da slučaj prijave policiji i podnesu krivičnu prijavu protiv agencije.

– Ne znam o kojoj agenciji je riječ, nije naša članica. Tu ima elemenata krivične odgovornosti i klasične prevare – naveo je Seničić.

Izvor: Sandžak Danas / Kurir

Foto: Zorana Jevtić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *