Emira Ličina: Nećemo dozvoliti da nas nacionalni i vjerski fanatici nasilno odstranjuju iz Crne Gore

271

Dijaspora više nema svoj punkt u matičnoj zemlji, pa smo maksimalno upućeni jedni nadruge, a naša međusobna komunikacija je vrlo aktivna. Svi smo jako za brinuti, ponajviše pravcem u kojem ide naša matična zemlja. Svjedočimo civilizacijskom sunovratu Crne Gore, nacionalni i vjerski fanatici vode i kroje politiku, donose zakone i svakodnevno svojim odlukama razaraju i potresaju crnogorsku državu i društvo, odgovara u intervjuu Vikend novinama predsjednica Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj eMDe Alijanse Emira Ličina, na pitanje kako dijaspora reaguje na dešavanja u matičnoj državi.

Prema njenim riječima, samo onaj koji je živio neko vrijeme izvan Cme Gore može da razumije jačinu emocija i brige koja nas izjeda, ali i ujedinjuje.

“Vjerujem da je to proces koji se dešava i u Crnoj Gori. Zato su u dijaspori i toliko jako odjeknule riječi akademika Zuvdije Hodžića ‘uspraviće se Cma Gora’. E, to uspravljanje sa nestrpljenjem čekamo i na njemu vrijedno radimo”, kazala je Ličina.

Ličina podsjeća da su se obraćali Vladi Crne Gore tražeći odgovore na pitanja koja se tiču najavljenih izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta, ali da ih nijesu dobili i da im je time poslata poruka da sadašnja izvršna vlast dijasporu percipira kao nepoželjnu i da ima namjeru da je isključi iz društvenog i političkog života Cme Gore, poručujući da neće moći, jer “dijaspora Crne Gore i u ovoj borbi čvrsto stoji uz svoju maticu”

Nedavno ste obavijestili javnost da ste ispred 50 udruženja dijaspore iz svih krajeva svijeta uputili čelnim ljudima u državi pismo povodom najave izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Šta ste im poručili u pismu?

Ličina: Najavljene izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta kojima se planira brisanje dijaspore iz registra prebivališta i posredno njeno brisanje iz biračkih spiskova, snažno su odjeknule u dijaspori. Ovim potezom aktuelna vlada jasno je stavila do znanja da dijasporu percipira kao nepoželjnu i otkrila svoju namjeru da je pošto-poto želi isključi iz društvenog i političkog života Crne Gore.

Na inicijativu Zajednice crnogorskih udruženjau Njemačkoj eMDe Alijanse, dijaspora se okupila i stala u zaštitu prava koja nam se pokušavaju oduzeti. Dopisu kojem smo izrazili svoj stav po ovom pitanju uputili smo nadležnim organima u Cmoj Gori, a inicijativu je potpisalo 50 crnogorskih udruženja iz svih krajeva svijeta. U roku od samo nekoliko dana smo se organizovali i jedinstveno nastupili, kao nikada do sada, što je jasan pokazatelj koliko je ovo pitanje pogodilo i alarmiralo sve nas u dijaspori.

Da li Vam je neko odgovorio?

Ličina: Odgovore, nažalost, nismo dobili što je još jedan pokazatelj odnosa ove Vlade prema dijaspori. Putem raznih saopštenja i izjava predstavnika Vlade poručivano je “da niko neće uzeti crnogorsko državljanstvo dijaspori”, što je krajnje besmislena izjava, jer niti državljanstvo mogu oduzeti niti je to pitanje koje dijaspora postavlja. Valjda tim zamjenama teza po medijima misle da skrenu temu i jeftinim trikovima izmanipulišu javnost Dijaspora i dalje stoji iza onoga što je u tom dopisu izrečeno, a to je da crnogorski državljani na privremenom radu i boravku u inostranstvu koji posjeduju isključivo crnogorsko državljanstvo svoje prebivalište imaju samo u Crnoj Gori, a boravište mogu da imaju bilo gdje u svijetu.

Takođe, oni biračko pravo ostvaruju samo u Cmoj Gori i imaju stoga namjeru da stanu u zaštitu svog biračkog prava, koje je kao jedno od osnovnih prava i sloboda garantovano ustavom, kao i dragim međunarodnim konvencijama i ugovorima.

Nadamo se da Vlada ipak neće utvrditi predlog ovog zakona na način koji je predložen u njegovom nacrtu, no ukoliko se to desi zaštitu svojih prava potražićemo sudskim putem.

Da li ste se obraćali novom direktoru Uprave za dijasporu? Da li s njim imali bilo kakvu komunikaciju povodom najava o izmjeni Zakona o registrima prebivališta i boravišta?

Ličina: Dopis koji smo uputili nadležnim organima uredno je dostavljen i Upravi za dijasporu i Ministarstvu vanjskih poslova. Ovaj dopis novoimenovanog direktora Uprave za dijaspora trebalo je da sačeka na stolu kao prioritetno pitanje na kome treba da se angažuje. On to do današnjeg dana nije učinio.

Novi direktor Uprave za dijasporu potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) (ogranak političke partije Muamera Zukorlića), čovjek kojeg je birala Vlada koja se u kompletu oglušila o naše zahtjeve. Mislim da su stvari samim tim potpuno jasne, jednako kao i pokušaj Vlade da manipuliše našim odnosom prema dešavanjima u matici time što je na ovu funkciju imenovala pripadnika manjinskih naroda. Ništa to neće promijeniti, naprotiv. Ništa manji krivac od onih koji ovih dana šire nacionalizam i mržnju po Crnoj Gori, nijesu ni pripadnici manjinskih naroda koji su zarad sitnih ličnih interesa pristali da budu demokratski dekoru ovoj Vladi.

U našoj dijaspori ima mnogo uspješnih ljudi, koji imaju kontakte sa značajnim ličnostima u državama u kojima borave. Da li ste koristili i te mogućnosti kako biste upoznali međunarodnu javnost o najavama izmjena propisa koje najviše pogađaju manjine?

Ličina: Jesmo naravno, svako od nas pojedinačno svoje kontakte koristi da skrene pažnju na dešavanja u Crnoj Gori. Kolektivno, naša Zajednica uputila je detaljnu informaciju o dešavanjima u Crnoj Gori na adresu Bundestaga i svih političkih partija u Njemačkoj. Od predstavnika pojedinih političkih partija kojima smo se obratili dobili smo odgovore, koji se uglavnom kreću u pravcu njihove zainteresovanosti za dešavanja u Cmoj Gori i dogovora o daljoj razmjeni informacija.

Kojim ste se državama obratili? Imate li povratnih informacija, odnosno da li je neko već reagovao na Vaše obraćanje?

Ličina: Cijeneći da je moguće da međunarodni faktori nijesu detaljno upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, eMDe Alijansa kao zajednice koja okuplja crnogorska udraženja u Njemačkoj, uputila je dopis Evropskom parlamentu u kome je izrazila svoju duboku zabrinutost za budućnost Crne Gore. Posebno smo naglasili i posebno opisali svaku nezakonitost sa kojom smo bili upoznati.

Između ostalog, govorili smo o narušavanju ekonomije, gašenju nacionalne avio-kompanije, političkim namještenjima i propustima u bezbjednosnom sektora, diplomatskim skandalima, uskraćenim akademskim slobodama, posebno o slučaju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, tužilačkim zakonima i nasilnom urašavanju postignutih rezultata na svim poljima. Ono što smo posebno apostrofirali jeste obaveza međunarodne zajednice da reaguje na izlive agresije, mržnje i šovinizma kojima svjedočimo u Crnoj Gori, a koji itekako podsjećaju na mračne devedesete.

Isti dopis upućen je predstavništvima Evropskog parlamenta u Njemačkoj Berlin i Minhen, Luksemburgu, Briselu, Strasburgu, kao i Bundestagu u Berlinu i Ambasadi SR Njemačke u Crnoj Gori.

U jednom ranijem intervjuu rekli ste da je za novu vladu u Crnoj Gori sadašnja dijaspora nepodobna. Zašto tako mislite? Ima li neka druga koja je podobna i koja?

Ličina: Vlada Crne Gore je najavom brisanja dijaspore iz biračkih spiskova sama najavila “obračun” sa dijasporom. Ako dijaspora pošalje zvaničan dopis na adrese više nadležnih organa od kojih su svi po Ustavu i zakonu dužni da štite naša prava i interese, a niko od tih adresa ne odgovori kako da to tumačimo osim kao poruku da smo nepodobni i zato nepoželjni. Vlada će se sigurno postarati da stvori privid postojanja drage, podobne dijaspore.

Već je na sceni prisutan pokušaj prevaspitanja i kreiranja dijaspore po mjeri nove vlade. Vješto se uz pomoć pojedinih medija stvara privid pomirenja dijaspore sa novonastalom situacijom. No, koliko god se trudili neće u tome uspjeti, a štetu mogu napraviti samo sebi. Ne može u Cmoj Gori opstati politika zasnovana isključivo na nacionalizmu i priči o ugroženosti jednog naroda.

Ne opravdava to kršenje prava na svakom koraku pa ma koliko jaki bili njihovi pokušaji pravdanja svake greške, samovolje, bahatosti i arogancije predstavnika nove vlasti time da se zemlja brani od lopova. Zato dijaspora čvrsto vjeruje u privremeni karakter ove Vlade koja evidentno radi protiv interesa sopstvene države. Na svima nama je da dignemo glas i da se svim mogućim sredstvima borimo da do toga što prije dođe.

Izvor: CdM/Vikend novine