Enesu Haliloviću nagrada ”Zlatno slovo”

849

Još jedna u nizu književnih nagrada uručena je novopazarskom književniku Enesu Haliloviću. Jednoglasnom odlukom žirija nagradu ”Zlatno slovo” valjevskog književnog časopisa ”Akt” Halilović je dobio za ”Čudnu knjigu”.

”Čudna knjiga” Enesa Halilovića nalik je izlomljenom fragmentizovanom romanu koji oslikava apsurdnost života u koji smo gurnuti, a koji ne uspijevamo da savladamo izuzev crnim humorom i osobenim ludizmom – saopštio je žiri koji smatra da se Halilović poigrao žanrtovskim određenjem svoje knjige koja, kako je naglašeno, narativno meandrira. Čini je 90-tak kratkih priča koje vezuje pojam čuđenje.

 

”Veoma sam iznenađen jer nisam ni znao da sam bio u konkurenciji, a posebno mi je drago što je odluka žirija iz Valjeva bila jednoglasna. Nagradu dodeljuje časopis koji je baš specijalizovan za kratke forme. Ona je vrlo zahtjevna forma, jer ne trpi prazan hod i karakteristično je to što postoje mnogi romansijeri koji se nikada nisu okušali u kratkoj priči. Veoma sam zadovoljan jer je to između ostalog i rod koji je najviše cijenio Miroslav Krleža. On je kratku priču nazivao noveletom, to je zapravo roman u malom”, izjavio je Halilović.

 

Višestruko nagrađivani književnik iz Novog Pazara, Enes Halilović objavio je do sada šest pesničkih, tri pripovedačke, dve dramske knjige i dva romana. ”Zlatnim slovom” nagrađena ”Čudna knjiga” je njegova treća knjiga kratke proze.

S.Lj.