Enis Imamović: Izlazak na izbore bilo bi davanje legitimiteta Vučićevom režimu

796

Bošnjacima Sandžaka je najprije potrebna ozbiljna analiza da li uopšte treba da učestvuju na izborima koje organizuje Vučićev fašistički režim u svojoj najopasnijoj fazi – fazi raspadanja, ocijenio je narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović.

“Dijalog o tome se mora voditi u okvirima Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka.

U ovom trenutku ne vidim nijedan razlog zbog koga bi Bošnjaci trebalo da daju legitimitet izborima koje organizuje kriminalno-nacionalistički režim koji je iz Akcionog plana izbacio sve zahtjeve da se riješe nagomilani problemi Bošnjaka.

Režim koji je nastavio politiku negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, nastavio sa zataškavanjima zločina u Sandžaku i koji bezobzirno osporava prava Bošnjacima na identitet, jezik, obrazovanje i informisanje, ne samo da ne može organizovati izbore u Sandžaku, nego se kao takav mora smatrati prijetećom silom po Bošnjake.

Svaka, pa i najmanja podrška ovom režimu predstavlja podršku agresivnoj pretenziji na terotoriju Bosne i Hercegovine i pokušaju otimanja manjeg bh entiteta “RS”-a, reaktiviranju genocidne politike prema Bošnjacima, pa i destabilizaciji Crne Gore i čitavog regiona.

Ovakav poziv za izlazak na izbore i bezuslovno prihvatanje ovakvih uslova je direktna podrška i davanje legitimiteta poljuljanom Vučićevom režimu, a svako ko bez ikakvog razmišljanja poziva da se na njih izadje je ništa drugo do samo još jedan Vučićev “trojanski konj” u Sandžaku.

Ja se nadam da je ovaj poziv iskren i da ovo nije samo novi pokušaj da se na jednu zajedničku listu sakrije od političke odgovornosti za štetu koju je nanio, nakon što mu to nije pošlo za rukom na izborima za Reis-ul-ulemu IZ BiH.

Uporno odbijanje da se na svim prethodnim izborima formira jedinstvena bošnjačka lista, zatim odbijanje u prethodne četiri godine da se formira bošnjački-sandžački poslanički klub, korišćenje bošnjačkih glasova za lične privilegije i trgovinu u Beogradu, blaćenje bošnjačkih političkih lidera, pa čak i teške laži o “podjeli 20.000 pušaka Bošnjacima u Sandžaku” je sve što je Zukorlić uspio uraditi kao dio Vučićeve kamarile.

Afera za aferom sustižu sve aktere Vučićevog režima, tako da je samo pitanje vremena kada će svjetlo dana ugledati i izborne kradje, među kojima su i one koje je režim izvodio u Sandžaku.

Minimum da bi Bošnjaci i drugi gradjani Sandžaka izašli na ove izbore, je prihvatanje Platforme o specijalnom statusu Sandžaka, koji pored ostalog podrazumjeva da se Sandžak definiše kao posebna izborna jedinica u svakom smislu iz koje se bira najmanje 20 narodnih poslanika”, navodi Imamović.