Ensar Škrijelj: Počela prva faza restauracije sjeverne kule Novopazarske tvrđave

337

Novi Pazar – U Novom Pazaru trenutno su u toku radovi na prvoj fazi revitalizacije, konzervacije i restauracije, te statičke sanacije sjeverne kule Novopazarske tvrđave, istaknutog spomenika kulture koji zajedno s prostorom oko Altun-alem džamije, samom džamijom i starom čaršijom čini kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Prije tri godine, istraživanja su otkrila ostatke Kule Džephane, Kule Baruthane i Zindana, što je postavilo temelje za trenutne radove čija je vrijednost procijenjena na 24 miliona dinara. Finansiranje ovih radova podijeljeno je između Ministarstva turizma i omladine i lokalnog budžeta, gdje je grad Novi Pazar preuzeo dio troškova vezanih za projektantsko-tehničku dokumentaciju i nadzor.

Ensar Škrijelj, član Gradskog vijeća, istaknuo je značaj ovih radova ne samo za očuvanje historijske strukture, već i za cijelu zajednicu.

“Statička sanacija je ključna za očuvanje zdanja za buduće generacije, a serklaž će ojačati zidove, revitalizirajući tako Džephanu,” rekao je Škrijelj.

Projektom upravlja lokalni tim stručnjaka, a građani su imali priliku upoznati se s vrijednošću materijala pronađenog tokom istraživanja. Nadalje, zahvaljujući podršci ministra Huseina Memića i resornog ministarstva, odobrena su sredstva i za realizaciju druge faze ovog projekta, s ciljem potpune obnove i očuvanja ovog značajnog spomenika kulture.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *