Erdogan: 500 stanova Turska će izgraditi za žrtve zemljotresa u Albaniji

823

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu da će Turska izgraditi 500 stanova za žrtve zemljotresa koji se dogodio u Albaniji 26. novembra.

Broj osoba koje su poginule u razornom zemljotresu u Albaniji povećan je na 48, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenosi Anadolija.

Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova, Srbije, Grčke i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača.

Albansko Ministarstvo u četvrtak je saopštilo da je potraga u Thumani, gdje su pronađena tijela 23 osobe zvanično obustavljena. Akcija potrage i spašavanja u tom mjestu u blizini Drača trajala je dva dana.

Kako su naveli, u primorskom gradu Draču se i dalje pretražuje nekoliko lokacija.

Albansko ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je ranije saopštilo da je više od 700 osoba povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,4 stepena po Richteru, koji je ovo područje potresao u utorak ujutro.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.

Oni koji su bili smješteni u šatorima postavljenim na stadionu “Niko Dovana” u Draču premješteni su u hotele, navelo je albansko Ministarstvo odbrane.

Albanski premijer Edi Rama kazao je da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Kosovo, Srbija i Crna Gora i mnoge druge zemlje i pojedinci.

Izvor: Anadolija