Erdogan javno primio kinesku vakcinu protiv koronavirusa

131

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, primio je danas pred medijima prvu dozu vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije Sinovac.

Nakon što je Turska u srijedu odobrila upotrebu vakcine kineskog proizvođača, članovi zdravstvenog savjeta i ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca, primili su vakcinu protiv koronavirusa.

Nakon njih, danas je isto učinio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je nakon obavljene vakcinacije putem zvaničnog naloga na Telegramu obavijestio građane o vakcinaciji.

Nakon vakcinacije, Erdogan je također u izjavi za medije izjavio kako je sretan zbog toga što je proces vakcinacije u Turskoj napokon počeo.

“254 hiljade zdravstvenih radnika do sada je dobilo prvu dozu vakcine u našem programu vakcinacije. Sada sam se tom programu pridružio i ja i vjerujem da imamo dovoljno sredstava za imunizaciju cijelog stanovništva Turske u kratkom periodu. Želim nam svima mnogo sreće”, izjavio je Erdogan.

Tri miliona doza vakcina koje je proizveo SinoVac stiglo je u Tursku 30. decembra 2020. godine. Vakcinacija u Turskoj će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku vakcinišu se zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive prenaseljenim područjima. Nakon toga, slijede radnici u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću.

U trećoj fazi, vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću, mladi i oni koji imaju posao dok će u završnoj fazi biti vakcinisani svi preostali građani Turske.