Erdogan: Jerusalim je svetinja muslimanima, Tramp legalizuje okupaciju Palestine

Erdogan: Jerusalim je svetinja muslimanima, Tramp legalizuje okupaciju Palestine

649

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Jerusalim sveto mjesto za muslimane, a američki takozvani mirovni plan za Bliski istok ocijenio je neprihvatljivim jer služi interesima Izraela, a nipodaštava prava Palestinaca.

Tokom leta iz Senegala, turski predsjednik Erdogan je u razgovoru s novinarima komentirao takozvani mirovni bliskoistočni plan kojeg su sinoć u Washingtonu predstavili američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Ističući da je Trumpovo predstavljanje tog plana trajalo dok je krenuo na put iz Senegala, Erdogan je kazao da je dan ranije u razgovoru s Trumpom tražio da Washington pošalje kompletan tekst predloženog plana u Ankaru da bi se razmotrili naredni koraci.

“Naš stav o toj temi je poznat. Jerusalim je svetinja muslimana. Apsolutno je neprihvatljiv plan davanja Jerusalima Izraelu. Objavljeni plan neće služiti postizanju rješenja i uspostavi mira. To je plan nipodaštavanja prava Palestinaca i legalizacije izraelske okupacije. Mi ćemo u svim okolnostima, i bez obzira što leđa okreću i neke arapske zemlje, svijetu ukazivati i angažirati međunarodne institucije u odbrani prava Palestine i Jerusalima”, poručio je Erdogan.

On je također kazao da je Turska i dosad za pregovaračkim stolom na Bliskom istoku imala ključnu ulogu i da nije zemlja koja se koleba.

Na upit novinara da komentira tekst koji je provladin izraelski list objavio i u kojem su iznešene brojne klevete i prijetnje šefu Turske obavještajne službe (MIT) Hakanu Fudanu, Erdogan je kazao da pisanje izraelskih medija nisu relevantna da bi se Turska njima bavila.

“Međutim, ako izraelski mediji tako pišu o šefu naše obavještajne službe, to znači da smo na pravom putu”, kazao je Erdogan.

Erdogan je komentirao i telefonski razgovor koji je prije dva dana obavio s američkim kolegom Donaldom Trumpom i kazao da je to bio razgovor iz učtivosti i da je Trump uputio sućut zbog stradanja ljudi u nedavnom zemljotresu u Turskoj.

Ističući da je Trump ponudio i pomoć SAD-a, Erdogan je rekao da mu se zahvalio i kazao da je Turska prevazišla vremena kada joj je trebala pomoć.

Izvor: Anadolija