Erdogan otvorio novu zgradu Nacionalne obavještajne službe!

523

Izvor: AnadolijaPredsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Nacionalna obavještajna služba (MIT) aktivnim djelovanjem na terenu od početka sirijske krize, ima veliku ulogu u uspjehu prekograničnih operacija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Aktivna uloga Nacionalne obavještajne službe na terenu od početka sirijske krize, značajno je doprinijela uspjehu naših prekograničnih operacija“, rekao je Erdogan.

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvorenja nove zgrade Nacionalne obavještajne službe (MIT) u Ankari, na kojoj je govorio o ulozi koju je služba imala kada je riječ o važnim pitanjima.

Foto: Anadolija

”Uloga turske obavještajne službe u rješavanju ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija učinila je zemlju ponosnom na međunarodnom nivou”, rekao je Erdogan.

Khashoggi, koji je pisao za The Washington Post, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra 2018.

Foto: Anadolija

Govoreći o konfliktu u Libiji, Erdogan je kazao kako Nacionalna obavještajna služba Turske dosljedno ispunjava svoje obaveze u toj zemlji.

Velika narodna skupština Republike Turske izglasala je u četvrtak zakon koji predviđa slanje vojske u Libiju na godinu dana, a kako bi odgovorila na prijetnje nelegitimnih naoružanih grupa i drugih terorističkih grupa koje prijete nacionalnim interesima dviju zemalja.

“U vrijeme kada teroristi i obavještajci efektivno koriste internet, neizbježno je da se služba dodatno fokusira na cyber prostor”, rekao je Erdogan.

Foto: Anadolija

Erdogan je rekao i kako je jasno da će se, kako danas, tako i u budućnosti, nastavljati pojavljivati prijetnje unutar i izvan zemlje koje će prijetiti Turskoj.

Erdogan je na ceremoniji kazao i kako je Turska, zahvaljujući uspješnim aktivnostima MIT-a, stvorila mogućnost da djeluje bilo gdje bez da treba pomoć druge zemlje.

Kazao je i kako je podrška obavještajne službe, u vrijeme kada Turska i svijet prolaze kroz kritični period, potrebnija više nego ikad.

Izvor: Anadolija