Recep Tyyip Erdogan

Erdogan priznao poraz i historijsku pobjedu opozicije na lokalnim izborima

1471

Redakcija Sandžak Danas

U nezapamćenom priznanju koje odjekuje turskom političkom scenom, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan priznao je u nedjelju da je opozicija ostvarila historijsku pobjedu na lokalnim izborima. Ova pobjeda smatra se prekretnicom za Erdoganov tabor, koji je na vlasti od 2002. godine.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon prebrojavanja 95% glasačkih listića, vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) doživjela je najveći izborni poraz otkad je na vlasti. Glavna opoziciona snaga, Republikanska narodna partija (CHP), ostvarila je pobjede u Istanbulu i Ankari, što predstavlja simboličan gubitak za AKP, kao i potencijalno preuzimanje vlasti u drugim ključnim gradovima poput Burse.

Erdogan, u emotivnom obraćanju iz sjedišta svoje stranke, obećao je da će “poštovati odluku nacije”, dok je opozicija već počela sa slavljem svojih velikih pobjeda, posebno u Izmiru i Antaliji. Ovo je jasan signal da birači žele promjene, kako je istakao lider CHP-a, Özgür Özel.

Ovaj izborni ciklus posebno je bio važan za Erdogana, koji je uložio značajne napore u kampanju, posebno za Istanbul. Poraz u Istanbulu, gdje je Erdoganova politička karijera počela kao gradonačelnik u 1990-im, označava simboličan i praktičan gubitak za njega i njegovu stranku.

Analitičari sada predviđaju da bi gradonačelnik Istanbula mogao imati prednost na predstojećim predsjedničkim izborima 2028. godine, dok Erdoganova dugogodišnja vladavina doživljava možda svoj najveći izazov.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *