Erdogan: Prva molitva u Aja Sofiji bit će džuma 24. jula

750

Prva molitva u Aja Sofiji bit će džuma-namaz 24. jula, rekao je danas predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je naveo da će Aja Sofija ostati otvorena za muslimane, hrišćane i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da ovo zdanje proglasi džamijom te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Turski predsjednik predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na UNESCO-voj listi svjetskog nasljeđa.

Odluku je donijelo Državno vijeće, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu /UNESCO/ izvršit će reviziju statusa Aja Sofije nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

“Žalosno je to što odluka Turske nije bila predmet dijaloga niti obavještenja unaprijed. UNESCO poziva turske vlasti da bez odgađanja otvore dijalog kako bi se izbjegao korak unazad od jedinstvene vrijednosti tog izvanrednog nasljeđa čije očuvanje će biti predmet revizije na narednoj sjednici Komiteta za svjetsko nasljeđe”, navodi se u saopćenju ove organizacije UN.

Izvor: SRNA

Foto: Tanjug/AP
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.