Erdogan razgovarao s Bidenom: Pozicija Turske važna u traženju rješenja između Rusije i Ukrajine

440

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru prenio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je odavno došlo vrijeme da se ukinu sve nepravedne sankcije prema Turkiye u području odbrambene industrije.

Ankara

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan obavio je u četvrtak telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye navedeno je kako su Erdogan i Biden razgovarali o regionalnim događanjima, uključujući napad Rusije na Ukrajinu, te o odnosima Turkiye i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Erdogan je kazao kako nastavljaju s naporima za postizanje političkog rješenja između Rusije i Ukrajine, te istaknuo da je važno da Turkiye može razgovarati s obje strane i biti u poziciji zemlje koja će olakšati napore u traženju rješenja, u slučaju da se kriza produbi.

Ističući važnost prilike da ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine, zahvaljujući kanalu povjerenja koji je otvorila Turkiye, imaju priliku direktno razgovarati jedni s drugima danas u Antaliji, predsjednik Erdogan je naglasio da je čak i organizacija susreta pobjeda diplomacije sama po sebi.

Erdogan je tokom razgovora također prenio Bidenu kako očekuje da će zahtjev Turkiye, koji uključuje kupovinu 40 novih aviona iz SAD-a i modernizaciju postojećih aviona tipa F-16, biti finaliziran što je prije moguće. Erdogan je prenio američkom predsjedniku Bidenu da je odavno došlo vrijeme da se ukinu sve nepravedne sankcije prema Turkiye u području odbrambene industrije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.