Erdogan: Turske vakcine će biti dostupne cijelom čovječanstvu

1264

Turski predsjednik je napomenuo da je koronavirus pokazao da je sudbina čitavog čovječanstva zajednička pred globalnim problemima te da je Turska od samog početka pandemije pozivala na zajedničku borbu i solidarnost

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska, nakon završenih aktivnosti na domaćoj vakcini protiv koronavirusa, planira po najpovoljnijim uslovima učiniti je dostupnom cijelom čovječanstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u videoporuci koju je poslao na online sastanaku o razvoju nakon COVID-19 koji je organiziran od strane Ujedinjenih naroda (UN) govorio o pandemiji, o vakcini i nepravednom pristupu vakcini.

Napomenuo je da je koronavirus pokazao da je sudbina čitavog čovječanstva zajednička pred globalnim problemima te da je Turska od samog početka pandemije pozivala na zajedničku borbu i solidarnost.

Erdogan je podsjetio da je njegova zemlja tokom pandemije pružila podršku i poslala medicinsku pomoć u 157 zemalja i 12 međunarodnih institucija.

“U ovim teškim danima nismo ostavili same svoju braću u Africi. U periodu od 2009. do 2019. godine smo samo za najnerazvijenije zemlje pružili pomoć u iznosu od preko 2,5 milijardi dolara. COVID-19 je još jednom otkrio nejednakost u globalnom sistemu na koji ukazujemo putem svih platformi. Globalna pandemija, koja je čak i najbogatije zemlje zatekla nespremne, uzrokovala je ozbiljne gubitke posebno u nerazvijenim zemljama. Nepravednost je postala uočljivija tokom pandemije, a pitanje vakcinacije doseglo je opasne razmjere. U blizu 100 zemalja vakcine još uvijek nisu dostupne. Zabrinjavajuće je da milijarde ljudi nisu došle ni do prve doze, dok postoje zemlje koje su vakcinisale skoro čitavo stanovništvo. Bez pravednog pristupa vakcini nema kraja pandemije niti ekonomskog oporavka”, kazao je Erdogan.

Istakao je da bi zemlje koje posjeduju više vakcina nego što im je potrebno za imunizaciju stanovništva, trebale uručiti višak vakcina zemljama kojima je potrebna pomoć.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *