Ervin Ibrahimović: Nećemo u koaliciju sa onima koji Crnoj Gori ne žele dobro

558

Nosilac liste Bošnjačke stranke na izborima 30. avgusta Ervin Ibrahimović kazao je u intervjuu za Dan da će raditi na stvaranju uslova za ekonomski rast i razvoj države, smanjiti spoljnotrgovinski deficit, otvoriti nova radna mjesta i smanjiti socijalnu razliku, i samim tim smanjiti i trend iseljavanja sa sjevera.

Kakav rezultat Vaše stranke očekujete na predstojećim parlamentarnim izborima?

Ibrahimović: “Sva naša dosadašnja zalaganja u pravcu razvoja Crne Gore, poboljšanje životnog standarda, kao i dugogodišnje zalaganje da Bošnjaci budu ravnopravni sa ostalim narodima, dobre su pretpostavke da u izbornu utakmicu uđemo sa realnim očekivanjima da ćemo sigurno popraviti izborni rezultat u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Smatram da smo vodili ispravnu politiku, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu, uvažavajući činjenicu da je Crna Gora građanska država i da su vanjskopolitički ciljevi države Crne Gore podudarni sa našim programskim ciljevima. Istraživanja javnog mnjenja takođe pokazuju stabilnu poziciju Bošnjačke stranke, sa trendom rasta. Takođe, reakcije građana na ispravnu politiku koja vodi Bošnjačka stranka su pozitivne. Sve ovo ukazuje na zaključak da će naša politika, za koju smatramo da je ispravna, dobiti podršku građana na izborima 30. avgusta.

Šta će biti ključne poruke BS pred ove izbore?

Ibrahimović: Smatramo da smo postavili realne programske ciljeve, kako bismo u što kraćem roku sanirali posljedice izavane korona virusom i omogućili sveukupni razvoj naše zemlje. BS će biti važan faktor u izvršnoj vlasti. Očekujemo još jače povjerenje građana suverenističkom bloku. Da bismo odmah nakon izbora krenuli u sanaciju posljedica pandemije KOVID-a 19 na našu ekonomiju, nastavili smo velike infrastrukturne projekte, posebno na sjeveru naše države. Osmislili smo kvalitetnu valorizaciju izdašnih potencijala iz oblasti energetike, turizma i poljoprivrede i jačali proizvodnju, posebno prerađivačku industriju. Konstantno ćemo podržavati preduzetničku inicijativu i jačanje malih i srednjih biznisa. Unaprijediti politiku naplate poreskih potraživanja. Dovesti neformalnu ekonomiju na najniži mogući nivo. Pokrenuti i mnoge druge inicijative koje će stvarati uslove za ekonomski rast i razvoj naše države, smanjiti spoljnotrgovinski deficit, otvoriti nova radna mjesta i smanjiti socijalnu razliku, a samim tim smanjiti i trend iseljavanja sa sjevera.

Jedan od prioritetnih ciljeva BS će biti brža integracija naše države u Evropsku uniju (EU) i dostizanje stepena demokratije i kva liteta uslova života razvijenih zemalja članica EU. BS će nastaviti da afirmiše politiku srazmjerne zastupljenosti pripadnika bošnjačkog naroda i drugih manjinskih naroda u institucijama države. Jačanje institucija države, posebno institucija demokratije, slobode, vladavine prava i bezbjednosti, sa posebnim osvrtom za nezavisno i transparentno pravosuđe, i dalje će biti u fokusu naše politike, štoće rezultirati i konačnim postizanjem ozbiljnijih rezultata u pravcu istrage s lučajeva deportacije izbjeglica iz Herceg Novog, dešavanja iz Bukovice kod Pljevalja, otmice u Štrpcima, Kaluđerski Laz i dr.

Sa kim će Bošnjačka stranka u postizbornu koaliciju? Je li to već sigurno DPS jer 2016. god, iako je opozicija vašoj partiji nudila mjesto premijera, niste htjeli u savez sa njima?

Ibrahimović: BS će se zalagati da novu izvršnu vlast čini široka koalicija, koju treba da čine sve napredne snage. Sve političke partije koje se stvarno a ne deklarativno zalažu za nezavisnu, multietničku, multivjersku i antifašističku državu, sa jasno definisanom spoljnom politikom jačanje naše uloge u NATO alijansi i zacrtanim ciljem da budemo članica EU do 2024. godine. Jer samo tako možemo stvarati prosperitetno društvo, koje će odgovoriti na sve potencijalne izazove. BS je od osnivanja pokazao principijelnost svoje politike i da su interesi bošnjačkog naroda, svih građana i države iznad pojedinačnih. Vrijeme, kao najbolji svjedok našeg zalaganja, pokazalo je da smo ispravno donosili odluke u prethodnom periodu. Pa tako i kada smo poslušali građane u kakvoj Crnoj Gori žele da žive i odbili ponudu opozicije za mjesto premijera. Državu, kao i svoje najdraže, ne smijemo dati onima koji joj ne žele dobro, ili onima koji nemaju jasnu viziju razvoja i ne znaju šta sa njome činiti.

Ibrahimović: Uvijek ste isticali dobru saradnju sa dijasporom. Mislite li da ćete zbog situacije sa koronom i zatvorenih granica biti uskraćeni za njihovu podršku na ovim izborima?

Bošnjački narod predstavlja najbrojniju dijasporu naše države. Prema našim saznanjima, skoro svaka bošnjačka familija ima po jednog člana van Crne Gore, što je izgradilo snažnu emociju i neraskidivu vezu sa rodbinom, prijateljima, zavičajem i domovinom. Trenutno su naše misli usmjerene na njihovo zdravlje, da zadrže radna mjesta i nastave da budu uspješni u svojim poslovima. A kada pričamo o podršci za ove izbore, oni koji su planirali da provedu odmor u svom zavičaju, kao i oni koji žele da podrže politiku BS, neće izostati ni ovoga puta. Siguran sam da neće propustiti priliku da daju glas čuvarima naše domovine. Vjerujemo da je politika BS bi la ispravna u tom pravcu i da ćemo zavrijediti njihovo povjerenje. BS će nastaviti da u svakoj prilici podsjeća na velike potencijale dijaspore. Nemjerljiv doprinos u pružanju pomoći svojoj državi i ljudima koji su u stanju potrebe. Na značajnu ulogu na polju predstavljanja naše domovine na svim meridijanima. Podsjećam da je pandemija KOVID-19 otkrila nove nacionalne heroje iz dijapore, kojih kao da je svakim danom sve više.

Kako komentarišete to što je BS prepoznat kao najnepotističkija stranka?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka kao jedini autentični predstavnik bošnjačkog naroda je 2006. godine bezrezervno podržala obnovu nezavisnosti Crne Gore i državu koja daje jednake šanse svim njenim građanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Tada, prije 14 godina, zastupljenost Bošnjaka i drugih manjina u institucijama države bila je na nivou statističke greške. Znali smo da se naše društvo nalazi pred velikim testom demokratije.

I danas imamo totalnu pogrešnu projekciju manjeg dijela javnosti da je svaki novouposleni Bošnjak član BS, da je dobio posao preko naše partije i da su svi u nekom srodstvu, što je daleko od realnosti. Ali zato veoma sliči već viđenoj nacionalšovinističkoj retorici koja želi da Bošnjake getoizira, da nas predstavi kao opasnost, kao nešto strano što ne pripada Crnoj Gori. To je istovremeno ozbiljna poruka da moramo snažnije raditi na demokratizaciji društva, integracionim procesima naše države i jačanju institucija sistema.

Izvor: Dan
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *