ESAD RAHIĆ– 20.APRIL DAN GRADA, DATUM KADA SE NIŠTA BITNO NIJE DOGODILO! OBMANA “STRUČNJAKA” ILI NEZNANJE?

610

Koju godinu prije nego što je SDP sa koalicionim partnerima preuzela vlast u Novom Pazaru, 20. april je počeo da se obilježava kao Dan grada Novog Pazara.
Ovaj datum je izabran kao dan kada će se proslavljati Dan grada, zato što je tadašnji predsjednik Skupštine grada, inače profesor historije, zbog nedovoljnog poznavanja historijske prošlosti Novog Pazara, ubjedio rukovodstvo svoje stranke, kao i odbornike tadašnje vladajuće koalicije da je 20-tog aprila 1461. godine Novi Pazar prvi put pomenut u dubrovačkim historijskim izvorima.

U pitanju je katastrofalna i tragična greška pojedinca, koja nas je dovela u tragikomičnu situaciju da proslavljamo kao Dan grada datum koji nema nikakvo bitno značenje za prijestonicu Sandžaka – Novi Pazar.

Dubrovački dokument u kojem je prvi put pomenut Novi Pazar potiče od 10. septembra 1461. godine, a ne od 20. aprila 1461. godine.

Prema tome, ako se htjelo uzeti datum najstarijeg pomena u historijskim izvorima Novog Pazara kao Dan grada, onda je 10. septembar morao biti proglašen kao datum kada će se slaviti Dan grada Novog Pazara.

Nije najsrašnije napraviti datumsku grešku iz neznanja i nehata. Mnogo je strašnije zadržavati pogrešan datum kao vremensku odrednicu kada se obilježava Dan grada i nakon saznanja da je u pitanju pogrešan datum i da treba Dan grada proslavljati 10. septembra kada je doista prvi i put u historijskim izvorima, naravno 1461. godine pomenut Novi Pazar.

Esad Rahić