Esad Rahić: “Podržavam radove na rekonstrukciji i revitalizaciji Kule Džephane”

Esad Rahić: “Podržavam radove na rekonstrukciji i revitalizaciji Kule Džephane”

355

Ovih dana se razvila žestoka polemika vezana za projekat rekonstrukcije i revitalizacije, najstarijeg dijela novopazarske tvrđave, odnosno sjevernog bastiona, koji je ujedno i najimpozantniji i namonumentalniji i objekata koji se nalaze u njegovom sklopu: kula Džephana sa baruthanom, zindanom i platoom oko kule.

Predsjednik Društva historičara Sandžaka, Esad Rahić, oglasio se na svom Facebook profilu povodom polemike koja se razvila oko projekta rekonstrukcije i revitalizacije najstarijeg dijela novopazarske tvrđave. Njegov status prenosimo u cijelosti:

U POTPUNOSTI PODRŽAVAM RADOVE NA REKONSTRUKCIJI I REVITALIZACIJI KULE DŽEPHANE, SA BARUTHANOM, ZINDANOM I PLATOOM OKO KULE

Ovih dana se razvila žestoka polemika vezana za projekat rekonstrukcije i revitalizacije, najstarijeg dijela novopazarske tvrđave, odnosno sjevernog bastiona, koji je ujedno i najimpozantniji i namonumentalniji i objekata koji se nalaze u njegovom sklopu: kula Džephana sa baruthanom, zindanom i platoom oko kule.
Polemike na svaku temu, pa i na ovu, su svakako korisne ukoliko su dobronamjerne i ukoliko ne nose u sebi primjese političkih prepucavanja i sticanja heftinih političkih poena.
Svaka dobronamjerna primjedba i savjet su svakako dobrodošli.

Međutim, kao historičar i Predsjednik društva historičara Sandžaka moram iznijeti i neka svoja zapažanja.
Decenijama očekujemo da konačno počnu arheološki radovi na historijskim lokacijama i spomenicima koji pripadaju islalamskoj i bošnjačkoj kulturnoj baštini i da počne proces rekonstrukcije i revitalizacije bošnjačkih historijskih spomenika i objekata.
Već smo se skoro bili pomirili sa žalosnom konstatacijom da se naša kulturna baština smišljeno i namjerno zaobilazi i zapostavlja, a i da naši bošnjački i sandžački politički faktori ne iniciraju i ne pokreću ovu izuzetno značajnu temu za bošnjački narod.

A onda nas je aktuelna vlast u Novom Pazaru na našu radost demantovala i pokazala svojim aktivnim i plodotvornim prilazom ovoj temi da neko konačno ipak brine o ovom pitanju i preduzima konkretne korake da višedecenijski zastoj i mrtvilo u ovoj oblasti bude defenitivno prekinuto i prevaziđeno.
Otvorena je era renesanse u oblasti arheoloških radova na islamskoj i bošnjačkoj kulturnoj baštini i i uveliko traju radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji naših historijskih spomenika.

Veleljepna Kula motrilja je već revitalizirana i rekonstruisana i kao arhitektonski i historijski dragulj blista i krasi u punom sjaju kompleks novopazarske tvrđave.
Aktuelna vlast u Novom Pazaru očigledno ima mnogo šire vizije i ambicije i neće stati na ovome.
Nakon arheoloških radova na sjevernom bastionu novopazarske tvrđave iza kojih finansijski stoji lokalna samouprava i Ministarstvo za turizam koje je opet pod vođstvom SDP-ea, i uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije na redu su još epohalniji radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji naše kulturne baštine: Kule Džephane koja potiče iz prve polovine XVII vijeka, baruthane, zindana i platoa oko ovog kompleksa.
Ovo su najznačajniji arheološki radovi i radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji bošnjačke kulturne baštine u historiji Sandžaka.

Ovo je prvi put da je jedna bošnjačka vlast u Sandžaku pokazala ovoliko agilnosti, aktivnosti i istrajnosti na ovom polju i planu.
I umjesto zasluženog priznanja i pohvale i podrške uslijedio je uragan kritika i mahanisanja učinjenom, kroz prizmu jasne političke obojenosti i opredjeljenost nosioca kritike u cilju sticanja jeftinih političkoh poena.
Svaki projekat je podložan korekcijama i izmjenama. Naravno i projekat pomenute rekonstrukcije i revitalizacije na pomenutim objektima se može djelimično korigovati i ubjeđen sam da će doći do toga.
Ali, gdje ste bili da se javite i kritikujete kada su bošnjaćki historiski spomenici stari više stoljeća rušeni do temelja i građeni novi objekti na njihovom mjestu koji nemaju nikakvih dodirnih arhitektonskih tačaka sa ranijim historijskim objektom.

Kada se rušilo, ćutali ste, kada se obnavlja i gradi, kritikujete!!!
Bili su i drugi na vlast u Novom Pazaru, pa ta su učinili na ovom planu.
Ništa. Baš ništa.
I ti isti sada se javljaju da kritikuju one koji poletno i u punom zamajcu rade.
Propadaju najstariji historijski spomenici u Novm Pazaru i svi šute. Aktuelna gradska vlast u Novom Pazaru nema nadležnost nad njima i zato ne može da da krene u akciju njihove revitalizacije i rekonstrukcije.
A vi to kao ne vidite.

Poručujem aktuelnoj gradskoj vlasti u Novom Pazaru i Ministru Memiću: nastavite sa aktivnostima na rekonstrukciji i reviralizaciji pomenutog historisjkog kompleksa, na pravom ste putu, težite ka autentičnosti svih ovih objekata, a nekih manjih propusta će uvijek biti, jer vi ste pioniri u poduhvatima ove vrste.
Na sledećim projektima, ponekad učeći se i na nenamjernim manjim greškama, bićete još bolji i uspješniji.
NEKA VAM JE I NEKA NAM JE SA HAIJIROM INŠALAH.
Esad RaHić, predsjednik Društva historičara Sandžaka
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *